NavMenu

Merima Šemić, voditeljica - Diplomatsko zaobilaženje odgovora je blisko diplomatskom postavljanju pitanja

Izvor: Oslobođenje Petak, 03.08.2012. 11:39
Komentari
Podeli

Šarmantna voditeljica Merima Šemić, pored brojnih revijalnih projekata u kojima smo je imali priliku gledati, trenutno je prepoznatljivo lice programa Hayat TV-a. Nakon angažmana u zaavnom programu, ova mlada Sarajka odnedavno je postala dio tima Vijestu u 7 i, kako kaže, nije se pokajala.

Rođena je u Sarajevu 1987. godine, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Studentica je Pravnog fakulteta, ali kako su je uvijek zanimali novinarstvo i mediji odlučila se za žurnalistiku, sa usmjerenjem na poslovno komuniciranje na Fakultet političkih nauka u Sarajevu. Razgovarali smo sa Merimom o njenom trenutnom angažmanu, planovima, političkoj situaciji u našoj zemlji...

U novinarske vode ušli ste kao voditeljica emisije "Glam Blam". Bili su to Vaši prvi novinarski koraci. Možete li se prisjetiti kako je to bilo, kakvi su Vam tada bili planovi?

- Sjećam se tog perioda. Bilo je zanimljivo, novo i potpuno nepoznato. Samim tim i nimalo lako jer sve što je nepoznato, pomalo plaši. Uvijek sam voljela izazove i rado ih prihvatala, pa je tako i ovaj bio pravi izbor. Planove nisam nikad pravila na duge staze, a ovaj posao je takav kakav jeste – ne može se ništa planirati. Sve se jednostavno desi. Tako je bilo i sa mnom. Počela sam sa emisijom koja se bavi showbizom, a završila u informativnom programu u Vijestima u 7, centralnoj informativnoj emisiji Hayat TV-a. Jedno je sigurno nikad se nisam pokajala.

Jedno vrijeme radili ste i u redakciji Jutrarnjeg programa. Kako je bilo navići organizam na rano ustajanje?

- Ko je navikao da radi i ko voli svoj posao, njemu nikad nije teško. Tim u kojem sam radila jutarnji program bio je prije svega divan. Nas tri: Meliha, Dalija i ja, bile smo kolegijalne, radile kao tim i postale prave prijateljice. Nije bilo ništa što nismo mogle uraditi ili se dogovoriti. Ustajanje ujutro ima svoju čar, iako je, istina, nekad bilo neugodno, ali počnete dan prije mnogih, a ujedno i s mnogim, našim gledateljima. Mislim da težinu možete zaista ne možete osjetiti u tolikom stepenu kada je atmosfera u kojoj radite zdrava, kolegijalna i prijeteljska.

Prije dvije godine pridružili ste se ekipi Informativnog programa, a odnedavno Vas imamo priliku gledati i u Vijestima u 7. Kako ste se snašli na novom polju? Koja oblast Vam više odgovara zabava ili informativa?

- Za ekipu Informativnog programa volim često reći da je moja druga porodica. Mislim da to dovoljno govori. Ljudi koji uvijek stoje iza nas, naši urednici, direktori, ukazali su mi povjerenje i mislim da sam ga opravdala, ali uvijek se trudim da tu ne stanem . Volim informativni program, volim taj sistem rada, adrenalin, stvarnost. I kada se okrenem, moram priznati da mi informativni program više odgovara. Smatram da se, i to uvijek naglašavam, u nekom poslu trebaju znati svi segmenti da bi obavljanje posla i kvalitet bili potpuni.

Je li bilo treme u početku, s obzirom na to da ste dugo bili u emisijama koje su malo ležernije? Nerijetko se susrećete s političarima u studiju, koji nisu uvijek raspoloženi da odgovore na pitanja i da daju odgovor koji se od njih očekuje. Šta radite u toj situaciji?

- Trema je uvijek pozitivna stvar. Na svu sreću, nemam veliki problem s tim, ali mislim da je neophodno da bi se posao obavio do kraja i kako treba. Meni je uvijek najviše na umu bilo da ne razočaram ljude koji stoje iza mene. Političari sa kojim se susrećemo imaju pravo da ne odgovore na pitanje ili da odgovore, ali naš posao je da pitanjima dođemo do onoga što želimo znati. Diplomatsko zaobilaženje odgovora vrlo je blisko diplomatskom postavljanju pitanja. Nisu laki sagovornici, ali do izražaja dolazi kvalitet, rječitost i upućenost novinara u ono što radi i istražuje.

Koji je najveći lapsus koji ste imali pred kamerom?

- Moglo bi se reći da je to bilo jedno izadanje Jutranjeg programa kada se nisam mogla suzdržati i prasnula sam u smijeh pred kamerama, u eter. Nekad se jednostavno ne možete kontrolisati.

Kako najčešće provodite slobodno vrijeme?

- Slobodno vrijeme provodim u krugu prijatelja ili porodice. Vrlo često to bude i solo varijanta, uz dobro štivo, da malo odmorim u tišini. Mislim da to svakome treba, s vremena na vrijeme.

Je li teško uskladiti posao i obrazovanje?

- Teško je uskladiti obrazovanje i posao, ali snalazim se nekako. Najteže je voditi bitku sa vremenom, a to je ono što radim već duži niz godina. Ali, mislim da je najbitnije završiti započeto i, naravno, sačuvati zdravlje. Ima još malo do kraja, pa se ne brinem.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.