NavMenu

Leila Ćatić, vokal Divanhane - Teško je ne prepustiti se čarima sevdaha

Izvor: eKapija Petak, 03.08.2012. 09:09
Komentari
Podeli

Leila Ćatić, je novi frontmen "Divanhane" i njen najmlađi član. Učenica je četvrtog razreda gimnazije, a iskustvo je sticala pjevajući u raznim horovima. Njen talenat nikoga ne ostavlja ravnodušnim, na opšte zadovoljstvo publike i ostalih članova benda

Kako je došlo do toga da postaneš dio benda Divanhana?
Do naše saradnje došlo je sasvim neočekivano, obzirom da se ranije nisam profesionalno bavila muzikom. Upoznali smo se preko zajedničke poznanice jedne prilike i jednostavno je kliknulo. Naša saradnja je čisti dokaz da se ništa ne događa bez razloga.

S obzirom da si mlada, da li imaš strah od živih nastupa?
Iskreno, da. Ono što me tješi jeste činjenica da tih živih nastupa još uvijek nije bilo, tako da ne znam tačnu količinu tog straha. Olakšavajuće je to što imam sedam ljudi, sedam prijatelja oko sebe koji će zasigurno pomoći da strah nestane u potpunosti.

Nedavno ste izdali spot za pjesmu Evo srcu mome radosti. Koliko si ti zadovoljna urađenim i kakve su neke prve reakcije publike?
Ja sam prezadovoljna, kao i ostali članovi benda. Mislim da je naš trud predstavljen na pravi način. Publika je reagovala pozitivno i svaki dan dobijamo sve više pozitivnih kritika.

Kako se snalaziš sa sve većom popularnošću benda Divanhana?
Mi smo mladi i kreativni ljudi koji imaju sreću da se bave onim što vole a to je u našem slučaju muzika. Svu pozitivnu energiju i slobodno vrijeme usmjeravamo na kreativni rad i distribuciju naše muzike. Sve dok tako djelujemo sigurno možemo biti zadovoljni sa postignutim, a sebe definitivno ne smatramo niti pretjerano popularnim niti istaknutim medijskim ličnostima, što nam u neku ruku apsulutno odgovara.

Kada možemo da očekujemo album, možemo li dobiti neke detalje šta nam on donosi?
Album će izaći na proljeće 2013. godine i obuhvataće pjesme sa područja čitavog Balkana s akcentom na sevdalinku.

Koliko je tebi kao izvođaču bliska tradicionalna pjesma i muzika?
Do sada nisam bila u velikom dodiru sa tradicionalnom muzikom. Čula sam razne stare narodne pjesme ali nisam bila u prilici da ih pjevam. Mnogima je čudno kako jedna mlada osoba može uopšte da se bavi ovom vrstom muzike, ali kada jednom shvatite sevdah teško je ne prepustiti se njegovim čarima.

Da li angažman u bendu vidiš kao početak svoje pjevačke karijere?
Naravno. Muzika je oduvijek bila nešto čim sam se željela baviti. Nisam očekivala da će se moj san ostvariti tako brzo, i da ću postati dio jedne ekipe u čijem društvu i radu stvarno uživam.

Učenica si gimnazije, da li je neki fakultet u planu?
Život nam svaki dan donese nešto novo i učimo svakog dana. Obrazovanje je jako bitno, pogotovo za mlade ljude koji imaju namjeru da žive kvalitetan život, tako da je fakultet nezaobilazan u mom slučaju.

Kako stižeš da pomiriš sve te aktivnosti?
Ponekad je jako teško uskladiti i ispuniti sve obaveze. Probe sa bendom ne doživljavam kao neki teret, štaviše uživam u kreativnom radu tako da za sada ne vidim prepreke u daljnjem ispunjavanju obaveza.

Kada pogledaš domaću muzičku scenu koga možeš da izdvojiš po kvalitetu i po ličnom afinitetu?

Moram priznati da me raduje kada vidim da nekolicina BH bendova ili izvođača uspjeva da opstane i uspješno djeluje u ovako teškom vremenu za regionalnu kulturu, a to postižu upravo zahvaljujući svom kvalitetu i specifičnošču. Iskreno mislim da ima mnogo dobrih, pa reći ću i odličnih umjetnika širom Bosne i Hercegovine koji svoju kreativnost iznose daleko van granica naše male zemlje.

Leila u privatnom životu je…
Gimnazijalka sa jako lijepim hobijem.

Izvor: Magazin Intermezzo

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.