Izvor: Glas Srpske | Četvrtak, 02.08.2012.| 08:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Fiskalne kase skresale sivu ekonomiju

Uvođenjem fiskalnih kasa u Republici Srpskoj značajan dio prometa prešao je iz sive zone u legalne tokove, ali se rast prihoda od poreza nije osjetio u punoj mjeri zbog najtežeg udara globalne ekonomske krize koji je uslijedio u tom periodu.


Prva fiskalna kasa u RS puštena je u rad u avgustu 2008. godine, dok je FBiH fiskalizaciju počela da sprovodi u novembru 2010. godine.

U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH kažu da je fiskalizacija doprinijela uvođenju reda u prikupljanju javnih prihoda, jer je došlo do rasta broja poreskih obveznika. Iako statistika pokazuje da su prihodi od PDV-a u 2009. i 2010. godini smanjeni, ekonomisti ističu da je to posljedica udara globalne ekonomske krize i da bi smanjenje bilo i veće da nisu uvedene fiskalne kase.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije u UIO BiH Ratko Kovačević kaže da je glavni efekat fiskalizacije koji podrazumijeva da bude prijavljivan cijeli promet i da na taj iznos budu plaćane obaveze ostvaren, što se pokazalo i kroz rast broja PDV obveznika.

"Prije uvođenja PDV-a pretpostavljalo se da će u sistemu PDV-a u BiH biti oko 18.000 obveznika. Međutim, danas je u jedinstvenom registru obveznika u UIO oko 50.000 obveznika. Tome je značajno doprinijela i fiskalizacija", rekao je Kovačević.

Sva pravna lica dužna su da se registruju kao PDV obveznici ukoliko im je promet u prethodnoj godini prelazio 50.000 maraka.

Prihodi od PDV-a čine glavni izvor finansiranja za budžete, a od njegovog uvođenja 2006. godine zaključno sa 2011. godinom po tom osnovu je prikupljeno 17,4 milijarde maraka. Najmanji prihodi od PDV-a bili su u 2006. godini kada su prikupljene 2,4 milijarde, a najveći u 2008. i 2011. kada su poreznici "ubrali" po 3,1 milijardu maraka.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović rekao je da je fiskalizacija doprinijela tome da porezom bude obuhvaćen najveći dio privredne aktivnosti i da bude smanjen obim sive ekonomije.

"Fiskalizacija je doprinijela smanjenju sive zone i povećanju javnih prihoda. Najveća greška je u tome što je prihod od PDV-a neracionalno trošen. Umjesto za razvoj proizvodnje, novac je potrošen na širenje administracije", rekao je Pavlović.

On je kazao da je smanjen prihod od PDV-a u 2009. i 2010. godini posljedica globalne ekonomske krize.

"Upravo u tom periodu je bio najsnažniji uticaj ekonomske krize. To se vidi i iz podatka da je u 2011. godini došlo do relativnog oživljavanja prihoda od PDV-a", rekao je Pavlović.

Predsjednik Asocijacije samostalnih trgovina regije Banjaluka Bogdan Marjanović s druge strane proces fiskalizacije vidi kao glavni uzrok zatvaranja velikog broja manjih prodavnica i preduzetničkih radnji.

"Uvođenje fiskalnih kasa bio je glavni razlog zatvaranja ne samo malih prodavnica u Srpskoj, već i preduzetničkih radnji koje su ostvarivale promet od 200.000 do 250.000 maraka na godišnjem nivou. Sve prodavnice koje su ostvarivale promet na ovom nivou su uništene", rekao je Marjanović.

Kako bi posljedice na taj sektor bile ublažene, Marjanović navodi da bi trebalo limit za ulazak u sistem PDV-a povećati sa 50.000 na 250.000 maraka godišnjeg prometa.

U Poreskoj upravi RS, koja je sprovela fiskalizaciju u Srpskoj, kazali su da je od početka primjene Zakona o fiskalnim kasama do kraja 2011. godine izdato 44.025 rješenja o fiskalizaciji.

"Inspektori su obavili 12.355 kontrola fiskalnih kasa i 10.373 kontrole evidentiranja prometa putem fiskalnih kasa. U postupku kontrole evidentiranja prometa putem fiskalnih kasa u 2011. godini izdata su 5.632 prekršajna naloga u iznosu od 4,47 miliona KM, a naplaćeno je 769 naloga u vrijednosti od 499.000 maraka", naveli su u Poreskoj upravi RS.

Hrvatska
Poreska uprava Hrvatske najavila je da će od 2013. godine nagrađivati sve stanovnike koji prijave obveznike koji ne izdaju fiskalni račun.

U sklopu akcije "Fair-play" svi koji prijave poreske "varalice" biće nagrađivani sa po 500 kuna (oko 130 KM).

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.