NavMenu

Poljoprivrednicima se smanjuju poticaji za 10 miliona maraka

Izvor: Fena Srijeda, 01.08.2012. 15:40
Komentari
Podeli

Predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH Avdo Muslimović izjavio je danas da se rebalansom federalnog budžeta, ukoliko bude usvojen, poljoprivrednicima smanjuju poticaji za deset miliona maraka.

Muslimović je na konferenciji za novinare u Sarajevu kazao da su uputili dopis svim nadležnim organima vlasti u Federaciji da se hitno organizira sastanak i razgovara o tome, kao i nastalim štetama u poljoprivredi i drugim aktuelnim problemima poljoprivrednika.

"Ukoliko dođe do tog sastanka pokušat ćemo da se postigne dogovor, a to je da se ne dozvoli da se rebalansom oduzme deset miliona za poljoprivredu iz budžeta", kazao je Muslimović.

Na današnjoj sjednici Predsjedništva Saveza udruženja poljoprivrednika, prema njegovim riječima, istaknut je i zahtjev prema nadležnim vlastima u Federaciji, da zajednički do 31. decembra ove godine urade paket mjera kojim bi se predvidjele naknade šteta poljoprivrednicima od elementarnih nepogoda.

"Sve ćemo učiniti da se postigne razuman dogovor, odnosno da ne dođe do smanjivanja sredstava za deset miliona i da se donese paket mjera za naknadu šteta u poljoprivredi", izjavio je Muslimović.

Pozvao je Vladu i resorno ministarstrstvo ih prihvate kao partera i da razgovaraju o problemima poljoprivrednika, dodajući da u proteklom periodu nisu nailazili na puno razumjevanja.

Muslimović je kazao da imaju podršku od Udruženja poljoprivrednika u BiH i Sindikata PPDIVUT i nagovjestio mogućnost blokade sistema ukoliko ne naiđu na razumjevanje za svoje zahtjeve.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Zapadnohercegovačkog kantona Drago Perić ukazao je na izuzetno teško stanje u poljoprivredi tog kantona. Sredstva za poljoprivredu su značajno smanjena, a poljoprivrednici se nakon snijega, koji je uništio plastenike, staklenike, višegodišnje nasade, sada suočavaju sa sušom.

"U Hercegovini se nekada znalo ponositi sa vinom, duhanom, prvim voćem i povrćem, a danas je sve to bačeno na koljena. Ako vlade ne budu imale razumijevanja, doći će do naglog iseljavanja stanovništva iz Zapadne Hercegovine", kazao je Perić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.