Izvor: eKapija | Srijeda, 01.08.2012.| 13:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Dušanka Majkić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH - Žena koja zna šta želi

Dušanka Majkić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske, predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH i prva zamjenica Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma je rođena 24.07.1952. godine u Tesliću.

U Banjoj Luci je završila Fakultet poslovne ekonomije i višu Ekonomsko - komercijalnu školu, dok je osnovnu školu i Opštu gimnaziju završila u Tesliću.

Od 1975. do 1982. godine je radila u kompaniji Čajevec na poslovima vanjske trgovine. Tada prelazi na mjesto rukovodioca Odjeljenja prodaje proizvoda i opreme gdje ostaje do 1990. godine. Poslije toga, do 1993. godine, preuzima funkciju pomoćnika direktora za marketing i prodaju u preduzeću Govorne tehnologije u sklopu Čajevca , a potom obavlja i funkciju direktora tog preduzeća, do 2000. godine.

Između 2000. i 2004. godine bila je direktor privatnog preduzeća Logos-tel iz Banje Luke, nakon čega na osam mjeseci preuzima funkciju direktora Joint Venture kompanije Opto-Link, također u Banjoj Luci.

Od 1998. član je Stranke nezavisnih socijaldemokrata, koja kasnije mijenja naziv u Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Od početka svog političkog angažmana postala je član Glavnog i Izvršnog odbora Stranke, što je i danas. Član je i aktiva žena SNSD-a.

Na Općim izborima 2000. godine bila je kandidat SNSD-a za Narodnu skupštinu Republike Srpske (RS), ali nije izabrana. Dvije godine kasnije pokušala je osvojiti mandat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ali je dobila 6.577 glasova, što je bilo nedovoljno za poslaničko mjesto. Ipak, u decembru 2004. godine ulazi u Parlamentarnu skupštinu BiH, na mjesto svoga stranačkog kolege Nikole Kragulja koji je otišao na drugu funkciju.

U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH bila je do 2006. godine, kada na općim izborima dobija 14.037 glasova, što joj opet nije bilo dovoljno za direktan izbor. Međutim, Stranka je postavlja za delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, gdje je za predsjedavajuću imenovana u februaru 2009. godine.

Dušanka Majkić je majka dva sina – Dejana i Ognjena. Jedna je od rijetkih žena koja ima jasne ciljeve. Zna šta želi i uspjeva joj da stoji rame uz rame sa muškarcima.

(cin.ba, dusanka.majkic.net)

Pogledajte i druge dokumente u rubrici Ko je ko

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.