NavMenu

U Donjoj Tramošnici gradi se etno selo "Salaš" sa tradicionalnim posavskim kućama

Izvor: Večernji list Utorak, 31.07.2012. 08:39
Komentari
Podeli

Tramošnički kraj svojim rječnim tokovima, vegetacijom i pitomim obroncima Majevice i Trebave oduvijek je plijenio svojom ljepotom. On ipak još nije uokviren u turističku ponudu jednoga područja. Poduzetnik Pavo Anđić iz Bijele pomjera ubrzano te turističke granice s namjerom da pri tome otrgne od zaborava Posavinu kakva je nekada bila sa starim izvornim kućama tradicionalne arhitekture i detaljima koji će posavski kraj vratiti u vrijeme od prije stotinu i više godina.

Počeo je gradnju prvog Etno sela pod imenom "Salaš" na lokaciji obale jezera u Donjoj Tramošnici i time svoju ljubav prema starinama i tradicionalnoj arhitekturi pretače u projekt.

Naravno, sve će to imati odličan spoj sa zahtjevima modernog doba, ali prije svega projekt od značenja za očuvanje tradicionalne kulture jednoga podneblja.

Stare kuće oživile

Posavsko Etno selo dobiva svoje prve konture. Polako i bez žurbe svaki detalj vjerodostojno se prenosi u izvorne posavske kuće jer ne žele izgubiti ništa od izvornosti.

Rasklapaju ih, prenose, i ponovno sklapaju. U takvoj nakani pomažu vješti stari majstori iz brčanskoga kraja (Bijela, Skakava, Dubrave i Jagodnjak) koji još uvijek čuvaju tajnu starih zanata u svojim vrijednim rukama. Stare kuće ponovno žive i pričaju svoju posavsku priču naraštajima koji tek dolaze.

"Sve je počelo od ideje da bi konkretno prišao poslu od prošle godine s ciljem da sagradim dvadesetak kuća i na vjerodostojan način prenesem ih na jednu atraktivnu lokaciju kakva je ovdje uz jezero u Donjoj Tramošnici", pojašnjava ambiciozni poduzetnik.

"Želim pokazati da se i od ovakvim mjesta može izgraditi nešto korisno za cijelu zajednicu. Kuće su autohtone, a do najsitnijih detalja zadržavamo originalnost kako je to nekada izgledalo u tim objektima. Uz kuće će biti i kapela, a ako sve bude prema planu na godinu će ispred nje biti održana i misa", tvrdi Anđić.

Uz tradicionalnu arhitekturu posavskih kuća poduzetnik namjerava tradiciji dodati i suvremenost na jedan prirodan način te će biti izgrađeni, ponovno u istom arhitektonskom stilu, restoran na vodi, sportske terene, šetalište, kupalište, prostor za ribiče i još niz sadržaja.

Opremanje

"Preostaje mi uz postojećih 15 postaviti još pet kuća a nakon montiranja slijedi njihovo opremanje. Planiram idućeg Uskrsa završiti ovaj dio projekta", tvrdi poduzetnik Anđić.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.