Izvor: eKapija | Petak, 27.07.2012.| 10:12
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Miljacka nije izvor zaraze

Iako je nivo rijeke Miljacke posljednjih dana niži nego inače, nema razloga za strah od zaraze. Naime, Općina Stari Grad je angažovala radnike koji svake večeri spuštaju branu na Bentbaši za jedan metar, čime se u rijeku izlije oko 20 000 kubika vode. Time se stvori talas koji pročisti korito Miljacke cijelom dužinom kroz grad, tako da se eliminiše mogućnost zadržavanja otpada ili glodara. Spuštanje brane vrši se u vremenu od 21 sat do ponoći, nakon čega se brana ponovo diže kako bi se akumulirala voda koja se ispušta narednog dana.

"Mi smo prije osam mjeseci izvršili određene radove, odnosno rekonstrukciju same brane kako bi je u potpunosti vratili u funkciju. Naime, brana godinama nije funkcionisala i niko nije želio da gazduje njome. Poslije rata, 1997. godine, popravljena je za što je uloženo oko 700.000 KM. Međutim, i nakon toga je prepuštena zubu vremena", izjavio je načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

U prethodnim mjesecima izvršeno je čišćenje korita rijeke Miljacke ispod brane. Odvezeno je oko 4.000 kubika šljunka i mulja koji se tu godinama taložio i sužavao riječno korito. Brana je vraćena u funkciju i zahvaljujući tome Miljacka se čisti.

Hadžibajrić je podsjetio da se riječno korito čisti upravo podizanjem i spuštanjem brane, što je možda i bio razlog da se u medijima pojave informacije kako je Miljacka presušila.

"Miljacka nije presušila već se brana diže kako bi se akumulirala voda u jezero, skroz do tunela u dužini 1.5 kilometar", pojasnio je Hadžibajrić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.