NavMenu

Definitivno postoji rizik da se euro spusti ispod 1,20 dolara

Izvor: eKapija Srijeda, 25.07.2012. 08:20
Komentari
Podeli

Euro je danas na međunarodnim tržištima oslabio prema dolaru zbog slabih podataka iz eurozone koji su ojačali bojazni od usporavanja gospodarskog rasta u 17-članom bloku, a zbog Španjolske će vjerojatno i dalje biti izložen pritiscima prodaja.

Tečaj eura spustio se tako za 0,15 posto, na 1,2094 dolara, nedaleko najniže razine u dvije godine od 1,2067 dolara, na koju se spustio u ponedjeljak nakon što su intenzivirani dužnički problemi Madrida.

Jedinstvena europska valuta oslabjela je i 0,5 posto prema jenu, na 94,50 jena. Drži se tako iznad najniže razinu u posljednjih gotovo 12 godina od 94,23 jena, na koju se spustila dan ranije.

Tečaj dolara prema jenu kliznuo je, pak, na 78,25 jena.

Među lošim gospodarskim vijestima izdvaja se indeks menadžera nabave (PMI) u Njemačkoj, koji je pokazao pad aktivnosti u sektoru proizvodnje i usluga u srpnju, i to veći nego što se očekivalo. Odgovarajući podaci iz susjedne Francuske također su bili ispod očekivanja.

Na razini 17-člane eurozone, poslovne aktivnosti u privatnom sektoru smanjene su u srpnju šesti mjesec zaredom, poglavito zbog oštrog pada proizvodnih aktivnosti.

Ranije tijekom dana negativno je na tržištima odjeknula vijest da je agencija za kreditne rejtinge Moody`s izmijenila izglede iz stabilnih u negativne za kreditne rejtinge Njemačke, Nizozemske i Luksemburga.

Agencija je upozorila da će te zemlje s vrhunskim kreditnim rejtinzima možda morati povećati podršku prezaduženim zemljama poput Španjolske i Italije.

Analitičari kažu da će situacija u kojoj bi još španjolskih regija, nakon Valencije, moglo tražiti financijsku pomoć od vlade u Madridu održavati troškove zaduživanja na španjolske državne obveznice na visokim razinama i time poticati ulagače da prodaju euro.

"Definitivno postoji rizik da se euro spusti ispod 1,20 dolara. To nije samo zbog briga u vezi Španjolske. Nalazimo se u okruženju u kojem se situacija s globalnim rastom pogoršava", izjavio je direktor valutne analize u banci Danske Bank Arne Lohmann Rasmussen.

"Rasprodaje eura u posljednje vrijeme bile su prilično dramatične, tako da bi mogao uslijediti neki oporavak. Veliko je pitanja je li oporavak održiv; naše je stajalište da nije", dodao je Arne Lohmann Rasmussen.

Euro se u takvom ozračju zadržao i nadomak rekordno niskih razina prema australskom i kanadskom dolaru, na koje se spustio u ponedjeljak, prenosi bussines.hr.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.