Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 23.07.2012.| 15:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Klinički centar Banja Luka: Centralni medicinski blok nova prilika za milionski posao

(Foto: b)

Ukupno 21 kompanija od sada je preuzela pretkvalifikacionu dokumentaciju za javni poziv za izvođenje radova na rekonstrukciji i opremanju centralnog medicinskog bloka Kliničkog centra u Banjoj Luci, potvrdio je za eKapiju Gordan Jelić, direktor Jedinice za koordinaciju projekata pri Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Javni poziv za realizaciju jednog od najznačajnih projekata u oblasti zdravstva objavljen je sredinom juna, a interes za preuzimanje ovog milionskog posla pokazale su kompanije iz BiH, Hrvatske Srbije, Austrije, Njemačke, Holandije, Češke, Kine, Koreje, Italije, Belgije, Španije i Velike Britanije.

Obnova i opremanje centralnog medicinskog bloka u banjalučkom Kliničkom centru finansira se kreditnim sredstvima Evropske investicione banke (EIB). Ugovor sa EIB-om je potpisan 25. oktobra 2011. godine u visini od 100 miliona eura.

Direktor Jedinice za koordinaciju projekta Gordan Jelić ističe da pravila i procedure EIB-a ostavljalju mogućnost angažmana domaćih kompanija.

"Ipak, pošto će projekat biti implementiran po modelu "ključ u ruke", problem će imati one domaće kompanije koje neće moći dokazati svoje iskustvo u izvođenju sličnih projekata (građevinska rekonstrukcija, opremanje nemedicinskim i medicinskim opremom). S obzirom na ovakav zahtjev, mislimo da će lokalne kompanije moći participirati na ovom projektu ili kao ravnopravni partneri u međunarodnim konzorcijumu ili kao podugovarači inostrane kompanije, koja bi bila nosilac posla", navodi Jelić.

Prema dinamičkom planu, ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem bi trebao biti potpisan polovinom sljedeće godine. Radovi obuhvataju potpunu rekonstrukciju centralnog medicinskog bloka, oko 65.000 metara kvadrtatnih i opremanje novom nemedicinskom i medicinskom opremom. Postojeća zgrada dobit će novu fasadu i na njoj će biti zamijenjena kompletna vanjska stolarija.

"Težište projekta je na završavanju i opremanju dijela CMB gdje će se instalirati nove operacione sale, kao i jedinica za sterilizaciju. Na ovaj način bi se stekli uslovi da se kompletna hirurgija preseli sa stare, gradske lokacije na novu, na Paprikovac čime će se trajno i na najkvalitetniji mogući način rješiti dugogodišnji problem hirurških grana medicine u okviru UKC BL", kazao je Jelić.

On nije mogao precizirati koji dio sredstava od ukupno 100 miliona eura će biti utrošen za pokrivanje troškova kompletnog projekta.

"S obzirom da je u toku revizija kompletne projektne dokumentacije, koja će za rezultat imati izmjenu pojedinih građevinskih rješenja i tehničkih specifikacija, nezahvalno je govoriti o procjenama koštanja rekonstrukcije i opremanja CMB UKC BL“, kazao je on.

Projekat rekonstrukcije i opremanja CMB UKC Banja Luka uradila je firma MEDICO INŽENJERING d.o.o. iz Sarajeva.

N.Voloder

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.