Izvor: eKapija | Petak, 20.07.2012.| 10:01

Prilika za bescarinski izvoz u SAD: Koji su to proizvodi obuhvaćeni programom GSP?

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Ured predstavnika za trgovinu iz Washingtona D.C. , u suradnji s Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine i Privrednom komorom Republike Srpske, organizirali su u Banjoj Luci i Sarajevu prezentaciju Generalnog sistema povlastica (GSP), programa namijenjenog za unapređenje privrednog rasta u zemljama u razvoju pružanjem mogućnosti bescarinskog izvoza u SAD.

Podjećamo, program GSP je prezentirao je William Jackson iz Ureda predstavnika za trgovinu iz Washingtona D.C., i tom prilikom naveo da se radi o posebnom programu za zemlje u razvoju koji pruža povlašteni duty-free uvoz u SAD za 4.800 proizvoda iz 129 zemalja.

Bosna i Hercegovina se nalazi na popisu zemalja kojima su dodijeljene povlastice na temelju kojih ona dobija bescarinski tretman pri izvozu gotovo 3.500 svojih proizvoda u SAD. Osnovni cilj programa, kako je kazao, jeste zemljama kao što je BiH dati prednost u odnosu na druge zemlje da bi se potakao ekonomski razvoj.

Prezentaciju GSP, odnosno šta je GSP, koji su to proizvodi obuhvaćeni programom, kako privrednici mogu utvrditi da li je njihov proizvod obuhvaćen programom, kako se kvalifikovati za bescarinski tretman u okviru GSP programa, kako povećati bescarinski izvoz u SAD, zainteresirani mogu pogledati OVDJE!

Web linkovi za grupe proizvoda po carinskim tarifama:

- Hrana i poljoprivredni proizvodi:

- Tekstilni proizvodi i odjeća:

- Tepisi, ćilimi i slični proizvodi:

Kompletne liste specifičnih proizvoda nalaze se na web stranici Kancelarije američkog predstavnika za trgovinu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.