Izvor: Glas Srpske | Petak, 20.07.2012.| 08:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U toku izrada pravilnika: Kraj rasipništvu za telefoniranje

(Foto: b)

Pravilnikom o upotrebi službenih telefona u institucijama BiH koji priprema Ministarstvo finansija i trezora, trebalo bi da bude stavljena tačka na rasipništvo funkcionera i činovnika na tom polju, a troškovi za telefonske račune smanjeni za trećinu.

Ministarstvo finansija i trezora BiH navelo je u odgovoru na pitanje poslanika SNSD-u u Parlamentu BiH Boška Tomića, da je u toku izrada pravilnika o korišćenju službenih telefona kojim će biti ograničeni troškovi korišćenja mobilnih i fiksnih telefona.

"Pravilnik će definisati upotrebu telefona i kriterijume da bi njihovo korišćenje bilo racionalno, ekonomično i transparentno. Pravilnikom će biti određeni racionalni kriterijumi za upotrebu službenih telefona, koji do sada nisu postojali. Očekujemo da će ga Savjet ministara uskoro usvojiti", naveli su u Ministarstvu i dodali da će ovim potezom biti izbjegnuta i različita i proizvoljna rješenja u institucijama kada je u pitanju korišćenje službenih telefona.

Tomić je istakao da je potrebno ubrzati donošenje pravilnika, jer je trenutno korišćenje službenih telefona potpuno neuređeno i prepušteno volji čelnika institucija.

"Direktorima agencija i drugima dopušteno je da sami sebi određuju koliko će trošiti, pa su mjesečni troškovi za mobilne telefone dostizali i 700 maraka po osobi", rekao je Tomić "Glasu Srpske".

On je uvjeren da bi racionalnim korišćenjem službenih telefona ti troškovi mogli biti smanjeni za 30 odsto.

"Ima prostora da se to i obezbijedi, jer su moguće uštede i kod korišćenja fiksnih telefona. Ima institucija koje se krajnje bahato ponašaju kada su u pitanju ovi troškovi", rekao je Tomić.

Zaposleni u institucijama BiH su samo u prva tri mjeseca ove godine za telefonske i poštanske usluge potrošili više od dva miliona maraka.

Ove usluge institucije BiH su prošle godine koštale 9,8 miliona maraka, a najviše je potrošila Uprava za indirektno oporezivanje - 1,9 miliona KM. Ministarstvo inostranih poslova BiH je za iste namjene potrošilo 1,5 miliona, Ministarstvo odbrane 832.000, Granična policija 420.000, Obavještajno-bezbjednosna agencija 402.000, a Državna agencija za istrage i zaštitu 335.000 maraka.

Alkalaj

Da se mobilni i fiksni telefoni nekontrolisano koriste u institucijama BiH, pokazali su revizorski izvještaji za 2011. godinu. Revizori su utvrdili da je tadašnji ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj koristio sedam brojeva telefona te da je jednom radniku u tom ministarstvu odobreno prekoračenje troškova za mobilni od čak 1.500 maraka.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.