Izvor: eKapija | Četvrtak, 19.07.2012.| 13:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Amila Alikadić - Husović, oftalmolog - Najmlađi doktor medicinskih nauka u bivšoj Jugoslaviji

Prof.dr. Amila Alikadić Husović, oftalmolog rođena je 28.09.1964. godine u Tuzli.

Za odličan uspjeh u osnovnoj i srednjoj školi, koje je završila u Tuzli, dobitnica je značke "Ognjen Prica". Za uspjeh na studiju Medicine u Sarajevu, značke "Hasan Brkić".

Zaposlila se 1989. godine u KC Univerziteta u Sarajevu. U narednoj godini je učestvovala u Projektu Svjetske zdravstvene organizacije "Zdravlje za sve do 2000. godine".

Postdiplomski studij, Smjer eksperimentalne medicine je završila 1991. godine, sa prosječnom ocjenom 10,00.

Naredne godine je otpočela specijalizaciju iz Oftalmologije, 1994. godine odbranila magisterij, a 1996. specijalizirala. Doktorsku disertaciju je odbranila za četiri godine. Subspecijalizirala je Hirurgiju očnog dna te Ultrazvučnu hirurgiju katarakte. U svojoj 35. godini bila je najmlađi doktor medicinskih nauka u bivšoj Jugoslaviji.

Već tri godine je šefica Klinike za oftalmologiju KCU Sarajevo te šefica Katedre za oftalmologiju Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

Prva je u BiH uradila ultrazvučnu operaciju katarakte i jedan je od osnivača hirurgije očnog dna, vitreoretinalne hirurgije. Učestvovala je na više od 20 stručnih skupova u zemlji i inostranstvu. Članica je Američke Oftalmološke Akademije, pozivni je predavač Međunarodne oftalmološke škole u Dubrovniku te članica Naučnog odbora Kongresa oftalmologa Jugoistočne Evrope. Autor i koautor je preko 100 stručnih i naučnih radova te 3 udžbenika.

Članica je SBiH od 2006. godine kada je i izabrana za zastupnicu u Parlamenta FBiH. Bila je zastupnica federalnog Parlameta i u mandatu od 2002. do 2006. godine. Tada je bila članica SDA i podpredsjednica Kluba SDA.

Udata je i majke dvoje djece i trenutno je zaposlena u Poliklinici Svjetlost u Sarajevu.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.