NavMenu

Lista IPA projekata iz BiH usaglašena u zadnji čas

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 19.07.2012. 09:35
Komentari
Podeli

Lista IPA projekata za BiH 2012-2013. godine, koju je BiH poslala Evropskoj komisiji na odobravanje, je zaprimljena i ona je sada na razmatranju, potvrdio je "Nezavisnim" Peter Stano, portparol Štefana Filea, evropskog komesara za proširenje.

(Peter Stano)

"Mi smo primili usaglašeni prijedlog projekata za IPA 2012. i 2013. godinu Nacionalnog programa za BiH u skladu sa zaključcima Savjeta ministara od 12. jula, i lista je proslijeđena od strane direktora i nacionalnog koordinatora prošli petak. Trenutno razmatramo proslijeđeni paket. IPA program služi za podršku za brojne prioritete koji su proslijeđeni vlastima BiH u novembru 2011. godine", rekao je Stano.

Kako su "Nezavisne" nezvanično saznale, sama lista projekata je do zadnjeg dana bila neusaglašena između RS i FBiH, zbog čega je prijetilo da BiH izgubi sto miliona eura koliko je iz IPA predviđeno za BiH.

Iz Savjeta ministara BiH, postojala su tri projekta koja nisu bila usaglašena, odnosno projekat "Izgradnja kapaciteta za mehanizme koordinacije za evropske integracije", vrijedan pet miliona eura, zatim komponenta projekta iz oblasti transporta oko koridora 5c, vrijedan 23 miliona euvra, te projekat iz oblasti pravosuđa u vrijednosti od 45 miliona eura.

"Koordinacioni IPA odbor se sastao 9. juna i konstatovano je da postoje stvari koje još nisu usaglašene. Dati su rokovi da se u nekoliko dana usaglase sve sporne stvari, kako bi do 12. jula sve bilo usaglašeno", rekao nam je izvor.

Marina Kavaz-Siručić, portparol Direkcije za evropske integracije, rekla je da je usaglašeno 19 projekata, onako kako je bilo traženo. Među projektima su usaglašeni projekti iz oblasti pravosuđa i iz oblasti transporta, koji su bili sporni.

Kavaz-Siručićeva je naglasila da postoji nekoliko projekata koji nisu uvršteni u programski paket, ali da oni nisu kritični za odobravanje IPA od strane Evropske komisije. Osim spornog projekta o evropskim integracijama, među njima su i projekti u oblasti sprovođenja zakona, komponenta forenzike, zatim projekat poboljšanja upravljanja zdravljem životinja i sigurnosti hrane i kontrola životinjskih proizvoda u BiH, komponenta tri, te projekti podrška konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i podrška u oblasti energije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.