NavMenu

Maksimalno iskoristiti resurse za razvoj poduzetništva u Kupresu

Izvor: Dnevni list Četvrtak, 19.07.2012. 08:30
Komentari
Podeli

Prezentacija i javna rasprava o "Strategiji razvoja poduzetništva općine Kupres", koja bi se trebala realizirati do 2020. godine, održala se jučer, a glavni joj je cilj, kako nam je kazao načelnik Kupresa Stjepan Herceg, stvoriti poduzetničku klimu. U strategiji su utvrđeni načini i beneficije te sve ostalo što je potrebno da zainteresira investitore koji će ulagati u ovu općinu.

"S obzirom na položaj, imamo komparativne prednosti i više resursa u odnosu na ostale općine naše županije. Pokušat ćemo to maksimalno iskoristiti", rekao je Herceg.

Stvoriti poduzetničku klimu

"Da bismo stvorili određenu poduzetničku klimu, svakako moramo uraditi određene strateške projekte. Već je urađen prostorni plan, sad je na redu strategija koju smo napravili zajedno s REDAH-om i Ekonomskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru. Analizirano je postojeće stanje, resursi i na koji način se mogu najkvalitetnije iskoristiti postojeći resursi te koji su uvjeti za investiranje koji će pospješiti razvoj realnog sektora i proizvodnje", objasnio je načelnik općine Kupres. On smatra da bilo koji investitor traži već urađen strateški plan i strateški dokument, te da ne želi “raditi stihijski ad hoc”.

Što se tiče same strategije koja se nalazi i na službenim stranicama općine Kupres, nakon uvoda je predstavljen strateški okvir za izradu dokumenta u okviru kojega su obrađeni strategija razvoja malih i srednjih poduzeća (MSP) BiH, strategija razvoja MSP-a u FBiH, prostorni plan općine Kupres, lokalni akcijski plan zaštite okoliša (LEAP), master plan razvoja turizma za područje Kupresa, te Zakon o malom biznisu za Europsku uniju (EU). Poslije toga definirani su MSP-ovi prema propisima u FBiH, te napravljene usporedbe s EU-om. Tu je ukazano na značaj koji imaju MSP-ovi na razvoj gospodarstva i društva u cjelini. U strategiji nakon toga slijedi analiza makrookoline općine za razvoj MSP-ova te su dane temeljne karakteristike gospodarstva naše zemlje i obrađeni su makroekonomski aspekti razvoja spomenutih poduzeća u FBiH i u samoj Hercegbosanskoj županiji. U petom poglavlju obrađena je poslovna okolina Kupresa, u okviru koje su predstavljeni opći podaci o općini Kupres i stanje u oblasti gospodarstva i poduzetništva u općini. U šestom poglavlju predstavljena je SWOT analiza (analiza snaga i slabosti te prilika i prijetnji) općine Kupres, dok je u sedmom poglavlju prikazana vizija općine Kupres, koja je već ranije kreirana. U osmom poglavlju predstavljeni su strateški i prioritetni ciljevi, te mjere i aktivnosti koje je potrebno realizirati da bi se ostvarili. U posljednjem poglavlju prezentiran je monitoring implementacije i revizija strategije.

Inače, općina Kupres je, slijedom aktivnosti koje je započela oko izgradnje poduzetničke zone “Rupe”, osjetila potrebu na tragu opredjeljenja značajnije se fokusirati na razvoj poduzetništva i izraditi jedan strateški dokument koji bi utvrdio strateške i prioritetne ciljeve razvoja poduzetništva na duži rok do 2020. godine. Na području Kupresa, kako kaže Herceg, forsira se razvoj energetskog sektora, posebice obnovljivih izvora energije.

"U ovoj općini su se izdale već dvije koncesije za izgradnju vjetroelektrana, a mnoštvo ima potencijala i predviđenog prostora za izgradnju mini hidroelektrana te solarnih elektrana", dodao je Herceg. U strategiji se, svakako, ističe i poljoprivreda, kao važna grana ove općine.

Razviti ljetni turizam

"Moramo iskoristiti svoje resurse, a svakako jedan od potencijala je i turizam",
podvukao je naš sugovornik. Što se tiče zimskog turizma, u ovoj općini su već izgrađeni određeni kapaciteti, no to, prema ocjeni Hercega, nije na zadovoljavajućoj razini. Međutim, sad već rade i na razvoju ljetnog turizma, jer se ne može živjeti samo od zimske sezone.

Gradit će se sportsko-rekreacijski centar vrijedan 10 milijuna eura


Općina Kupres je već uradila regulacijski plan za izgradnju najjačeg i najvećeg sportsko-rekreacijskog centra u regiji, no, prema riječima Hercega, u vrijeme sadašnje ekonomske krize postavlja se pitanje tko je spreman uložiti toliko puno novca, ali i općenito uložiti u “nestabilnu” Bosnu i Hercegovinu.

U Kupresu se, naime, žele stvoriti idealni uvjeti za vrhunsku pripremu sportaša, ali i rekreativaca te bi se u sklopu spomenutog centra moglo planinariti, organizirati lov i ribolov i "uživati" u brojnim drugim sportovima. Predviđeni su tereni koji bi mogli zadovoljiti potrebe sportaša svih vrsta sportova. Herceg kaže kako procijenjena vrijednost sportsko-rekreacijskog centra, iako još nije urađena detaljna analiza, iznosi oko 10 milijuna eura te bi on bio "ravan bilo kojem takvom centru u ovom dijelu Europe".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.