NavMenu

Aleksandar Knežević, profesor - Na tržištu energije osigurati razumijevanje kupca i prodavača

Izvor: Večernji list Srijeda, 18.07.2012. 08:04
Komentari
Podeli

Profesor dr. Aleksandar Knežević je jedan od vodećih stručnjaka u BiH kada su u pitanju obnovljivi izvori energije. Kroz više stručnih predavanja, časopisa, seminara ukazao je na problem neizgrađenosti i defektnog tržišta u BiH kada su u pitanju obnovljivi izvori energije. Naš susret na Strojarskom fakultetu u Sarajevu iskoristio sam da mu postavim nekoliko pitanja vezanih uz ovu problematiku.

Rekli ste da je tržište u BiH obnovljivim izvorima energije neizgrađeno i defektno. Zašto?

Tržište nije mjesto gole ponude i potražnje. Država određuje pravila igre, veličinu igrališta i delegira suca. Na tom igralištu se nadmeću tvrtke iz energetskog biznisa. Međutim, u BiH oni i dalje igraju na zasebnim igralištima, različite veličine, s različitim pravilima, čak i s neodgovarajućim sucima. Osnovno što treba osigurati na tržištu energije su: međusobno razumijevanje kupca i prodavača i shvatanje okruženja tržišta. Problem je u tome što kupac ne zna učinkovito trošiti energiju, on ne zna da ne zna, pa nikoga i ne pita. Prodavač energije zna da kupac ne zna, ali neće da mu kaže kako da efikasno koristi energiju. Prodavač uporno prodaje energiju “na komad”, šalje fakture i na bazi njih knjiži prihod, bez obzira što kupac koji neučinkovito troši energiju ne može da je plati. Tko je odgovoran? Očito država koja kreira pravila igre, te svi sudionici na tržištu energije, osim korisnika energije.

Zaostali za Europom

Kažete da u BiH postoji čak i nerazumijevanje tržišta energije. Jesmo li toliko zaostali za Europom?

U BiH se često pristup Europskoj uniji vidi kao prepisivanje direktiva EU-a. Pri tome riječ direktiva se razumije kao naređenje, a ne kao uputa za donošenje nacionalnog zakonodavstva. Direktiva daje ciljeve EU, a svaka država treba da na bazi svojih uvjeta donese svoje propise. U oblasti industrije, naša poduzeća u prosjeku troše pet puta više energije po jedinici od poduzeća u EU. Problem velikog troška za energiju domaći menadžment rješava niskim plaćama radnika. Radnici ne upozoravaju na ovaj problem, jer nisu educirani u vezi s efikasnim korištenjem energije, a u uvjetima visoke nezaposlenosti kažu: “Daj šta daš”. Sam sindikat u BiH u borbi za standard radnika nikada nije spomenuo riječ energija. Što se vlada u BiH tiče, vjerojatno je najlakše upravljati državom kada je visoka nezaposlenost, tada radnici nemaju ni hrabrosti ni snage da se bore za bolje uvjete rada i života, time i za razvoj države.

Kako država BiH upravlja energijom?

Država BiH treba upravljati energijom suprotno od onoga što danas radi. Energijom se ne upravlja kroz cijene, nego kroz troškove energije.

Upravljanje cijenama energije je besmisleno. Ako se poveća cijena energije, onda će se kupac odreći drugih roba, pa će doći do pada proizvodnje u drugim sektorima. Najveće rasipanje energije je u ustanovama gdje se predlaže i usvaja proračun, jer te ustanove prvo podmire sebe, a onda dijele drugima koliko ostane. Veliko rasipanje energije je u školama, zdravstvenim ustanovama i drugim proračunskim institucijama. Ovaj problem se rješava veoma lako. Izvrši se stručni pregled, koji ukaže koliko je za dani tip zgrade i funkciju potrebno energije. I ne da se više sredstava za grijanje nego što je to objektivno potrebno. Tako se bez ikakvih investicija može smanjiti potrošnja energije u tim ustanovama za najmanje 30%.

Obnovljivi izvori

Zašto obnovljivi izvori energije?

Obnovljive izvore energije u BiH ne treba uvoditi zato što se s njima smanjuje emisija plinova koji izazivaju učinak staklene bašte, nego zato što se njihovim korištenjem potiče tehnološki razvoj u BiH, potiče zapošljavanje, smanjuje uvoz, poboljšava platnu bilancu zemlje, kao i zbog toga što se može dobiti inozemna pomoć s ciljem suzbijanja klimatskih promjena. Međunarodne organizacije u BiH (USAID, GIZ, UNDP i druge) koordinirano i veoma stručno rade na pojedinačnim projektima poboljšanja korištenja energije u cijeloj BiH, te na donošenju potrebne zakonske regulative. Ako ova potpora međunarodnih organizacija, kao i nekih domaćih nevladinih organizacija, konzalting tvrtki i stručnjaka ne bude objeručke prihvaćena, korištenje energije u BiH će usporavati njezin razvoj, poput kugle koju na lancu vuče zatvorenik iz nekih starih filmova. A trebalo bi gledati neki novi film - istaknuo je na kraju našeg razgovora prof. dr. Aleksandar Knežević, vodeći stručnjak u BiH za obnovljive izvore energetske efikasnosti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.