Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 16.07.2012.| 11:04
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Investicija od 10 miliona KM: U kompleksu Slatina niče savremena ortopedska hirurgija

(Foto: b)

Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" u Banjoj Luci pokrenuo je projekat rekonstrukcije postojećeg objekta na lokalitetu u Slatini, istoimenom turističkom mjestu nedaleko od Banjaluke i Laktaša, gdje će biti smješteno Odjeljenje za ortopedsku hirurgiju.

Raspisan je tender koji obuhvata rekonstrukciju i opremanje Odjeljenja koje će biti prilagođeno savremenim standardima smještaja i usluga iz domena ortopedske hirurgije. Prema procjenama navedenim u tenderskoj proceduru, ovaj objekat će biti uloženo preko 10 milion maraka.

Tanja Mandić-Đokić, službenica za odnose s javnošću Zavoda "Dr Miroslav Zotović", potvrdila je da odjeljenje za ortopedsku hirurgiju na sadašnoj lokaciji u Trapistima kod Banjaluke raspolaže sa 30 bolesničkih kreveta, sa dvije operacione sale, dvije specijalističke ambulante za interne i eksterne pacijente, fiziosalom. Postojeći kapaciteti nisu dovoljni da zadovolje potrebe sve većeg broja pacijenata, što je bio glavni razlog da pokrenu ovu investiciju.

"Zbog stalno rastućeg broja pacijenata i broja pruženih usluga, javila se potreba za proširenjem kapaciteta uz želju da se pacijentima pruže usluge i obezbjede bolji smještajni kapaciteti što u postojećem objektu nije moguće. Novi objekat će se omogućiti pružanje većeg broja usluga iz domena ortopedske hirurgije“, kazala je Mandić-Đokić za eKapiju.

Rekonstrukcija će obuhvatati neophodne građevinske radove i opremanje hirurških i smještajnih kapaciteta – tri hirurške sale, specijalističke ambulante, sale za fizioterepiju, laboratorije, intenzivnu njegu, smještajnih kapaciteta i kapaciteta za edukativni i trening centar.

Projekat proširenja kapaciteta podržava Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, s obzirom da je Odjeljenje sa preko pet hiljada operacija u devet godina priznato kao brend u regionu.

Konačna vrijednost projekta bit će poznata nakon provedene tenderske procedure , s obzirom da je način finansiranja naveden kao dio tenderskog zahtjeva. Naime, tender obuhvata projektovanje, rekonstrukciju, opremanje i model finansiranja.

Govoreći o značaju projekta, Tanja Mandić Đokić Značaj naglašava da će novi objekat omogućiti da specijalizovano ortopedsko odjeljenje pruža vrhunske usluge većem broju pacijenata iz Bosne i Hercegovne kao i šireg regiona

"Rekonstruisani objekat će omogućiti i bolje uslove za rad Centra za edukaciju i trening hirurških timova u regionu te promovisanje integrisanog modela zdravstvenih usluga. Zavod će se dodatno pozicionirati kao jedan od regionalnih lidera u ortopedskoj hirurgiji i sveobuhvatnoj rehabilitaciji odnosno rehabilitacijskoj medicini", istakla je ona.

Zavod "Dr. Miroslav Zotović" je javna zdravstvena ustanova čiji je osnovač Vlada Republike Srpske tako da su razvoj i planovi Zavoda u skladu sa definisanom zdravstavnom politikom i razvojem zdravstvenog sistema Republike Srpske koje donosi Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Zavod u narednom periodu planira razvoj kardiovaskularne rehabilitacije kao neophodne podrške planiranoj izgradnji kardiohirurgije u Slatini, zatim preseljenje dijela Zavoda sa sadašnje lokacije u Trapistima u objekta koji će biti namjenski izgrađen za pružanje usluga fizikalne medicine i rehabilitacije djece i odraslih, posebno u domenu neurorehabilitacije, dječije rehabilitacije, angiološke i protetičke rehabilitacije te dijagnostike u fizikalnoj medicini i rehabilitaciji.

N.Voloder

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE