NavMenu

FBiH: U parlamentarnoj proceduri novi zakon o zapošljavanju stranaca

Izvor: Oslobođenje Ponedjeljak, 16.07.2012. 08:05
Komentari
Podeli

U parlamentarnoj proceduri nalazi se prijedlog zakona o zapošljavanju stranaca u FBiH. Radi se o potpuno novom tekstu ovog zakona, jer su ranije predlagane izmjene i dopune važećeg akta o zapošljavanju stranaca u parlamentarnoj proceduri dobile veliki broj primjedbi i nisu dobile potrebnu većinu.

EU propisi

Federalno Ministarstvo rada i socijalne politike kao obrađivač ovog prijedloga zakona imalo je u vidu obavezu postepenog usklađivanja zakona u FBiH sa zakonodavstvom EU, a u tekstu ovog prijedloga zakona prepisane su odredbe državnog zakona kojima se propisuju uslovi zapošljavanja stranaca i izuzeci od posjedovanja radne dozvole.

Tako se ovim zakonom predviđa da radnu dozvolu za zaključivanje ugovora o radu i ugovora o privremenim i povremenim poslovima sa strancem, na zahtjev poslodavca koji ga zapošljava izdaje kantonalna služba za zapošljavanje prema sjedištu poslodavca uz odobrenje federalnog Zavoda za zapošljavanje. Svaka kantonalna služba koja izda ovakvu radnu dozvolu za stranca dužna je odmah jedan njen primjerak poslati nadležnoj službi za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti BiH.

Stranac ne može zaključiti ugovor o radu i početi raditi u FBiH na osnovu radne dozvole prije nego što mu se odobri privremeni boravak, a stranci koji obavljaju volonterski rad u humanitarnim organizacijama, udruženjima građana ili fondacijama, oslobođeni su obaveze pribavljanja radne dozvole. Radna dozvola za stranca izdaje se na period kraći za tri mjeseca od vremena važenja putne isprave tog stranca, a najduža radna dozvola može trajati godinu.

Diplomate izuzete

Ovaj prijedlog zakona propisuje u kojim slučajevima stranac ne mora imati radnu dozvolu. Također, propisuje da stranci koji imaju stalni boravak u BiH, kao i stranci sa odobrenom međunarodnom zaštitom i s privremenom zaštitom imaju pravo na rad u FBiH kao i državljani BiH. Ovaj zakonski prijedlog navodi kategorije stranaca na koje se zakon ne primjenjuje poput članova diplomatskih misija.

Zakonom su predviđene i kazne od 2.000 do 10.000 KM za poslodavce ukoliko neki od njih, između ostalog, zaposli stranca bez radne dozvole. Među predviđenim sankcijama je i polugodišnja zabrana obavljanja djelatnosti...

Ovaj prijedlog zakona predviđen je kao tačka dnevnog reda naredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.