NavMenu

Projekat FATE: Vojni objekti prepoznati kao potencijal za ekonomski razvoj

Izvor: Fena Subota, 14.07.2012. 10:42
Komentari
Podeli

U okviru projekta FATE - "Od armije do preduzetništva", koji je provodila Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA) s partnerima iz Italije, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Grčke, Rumunije, Bugarske, Mađarske i Grčke, jučer je u Sarajevu održana završna konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati projekta, smjernice za prenamjenu bivših vojnih objekata, kao i potencijali i mogućnosti koje ima sarajevska makroregija u kontekstu prenamjene i korišćenja bivše vojne imovine, izjavila je Sanela Dževlan, glasnogovornica SERDA-e.

Na osnovu analiza u okviru projekta FATE, neperspektivne vojne lokacije sarajevske makroregije prepoznate su kao potencijal ekonomskog razvoja i zahvaljujući postojećoj rasploživoj infastrukturi mogle bi biti iskorišćene za uspostavljanje industrijskih zona, poduzetničkih inkubatora, industrijskih parkova, inovacionih centara....

Od 123 vojne lokacije u BiH, 69 je proglašeno perspektivnim objektima a 54 neperspektivnim.

Analizom u okviru projekta FATE, na području sarajevske makroregije identifikovano je 16 neperspektivnih vojnih lokacija, koje su još u posjedu Oružanih snaga BiH, površine oko 300 hektara, među njima kasarne "Safet Zajko", "Safet Hadžić-Jajce", "Mirvići", "Vratnica".

Najveći dio ovih objekata je lako dostupan, često lociran u centru grada i dobro povezan modernom infrastrukturom.

Značaj i mogućnost nepersepktivnih vojnih lokacija već su prepoznale i lokalne zajednice sarajevske makroregije, među kojima se posebno izdvaja općina Hadžići koja već ima pripremeljene i konkretne projektne ideje.

Na području ove općine je kasarna "Žunovnica" koja s obzirom na lokaciju nudi izvanredne mogućnosti za izgradnju modernog turističkog i sportsko-rekreativnog centra, navodi Sanela Dževlan.

Projekt FATE, čija je vrijednost 2.200.000 eura, odobren je u okviru Evropskog transnacionalnog programa za jugoistočnu Evropu - SEE program 2007-2013.

Cilj mu je bio da riješi ključne probleme u vezi s vojnim objektima, nađe programe u skladu sa strateškim razvojnim ciljevima zajednice kroz izradu studije izvodljivosti i operativnih planova, kao i da odgovori na specifične potrebe za jačanje teritorijalnog ekonomskog rasta kroz poboljšanje preduzetničke konkurentnosti, i to kroz podržavanje struktura kao što su Poslovni inkubatori (PI) ili Centri za razvoj biznisa (CRB) i pronalaženje adekvatnih mjera za podsticanje ekonomskog rasta i malih i srednjih preduzeća.

Vodeći partner projekta bila je regija Friuli Venezia Giulia iz Italije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.