NavMenu

Javne ličnosti podržale kampanju prevencije raka kože

Izvor: eKapija Petak, 13.07.2012. 09:07
Komentari
Podeli

Farmaceutska kompanija Roche, u partnerskoj saradnji sa Sarajevo Film Festivalom (SFF) i Udruženjem Euromelanoma, koji je dio panevropske kampanje prevencije raka kože, organizirala je tokom četiri dana trajanja SFF-a besplatan pregled kože s ciljem podizanja svijesti o bitnosti prevencije i rane dijagnostike malignog melanoma. Pregledi su se obavljali u Festivalskom paviljonu ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, gdje su tokom današnjeg dana preglede kože obavila i poznata estradna imena.

"U kampanji prevencije raka kože, posebno prevencije malignog melanoma, učestvuju 33 evropske zemlje, među kojima je i BiH. Ove godine smo u saradnji sa kompanijom Roche i SFF organizirali besplatne preglede za građane u sklopu Festivalskog paviljona. Zahvaljujući dermotoskopima koje nam je donirala kompanija Roche, u stanju smo na vrijeme otkriti melanom, te na taj način spasiti nečiji život. Tokom trajanja ove kampanje, prošle i ove godine, uključujući i SFF, pregledali smo 1.300 pacijenata", rekla je dr. Hana Helppikangas sa Klinike za dermatovenerologiju KCUS.

Ove su godine kampanju podržale i brojne javne ličnosti iz naše zemlje, među kojima su Hanka Paldum, Predrag Pašić, Miro Purivatra, te hrvatska glumica Marija Škaričić, kao i mlada bh. glumica Ivana Petrović.

"Uključila sam se u promoviranje ove kampanje, jer sam vrlo ozbiljno shvatila sve apele zdravstvenih radnika, te sam odlučila svojim učešćem dati doprinos podizanju svijesti naše javnosti", rekla je Hanka Paldum.

Pregled je obavio i dugogodišnji sportski radnik i bivši fudbaler FK Sarajevo Predrag Pašić, koji je istakao važnost ovakvih pregleda.

"Kultura je sastavni dio našeg života, filmovi su sastavni dio kulture, a kulturu bi trebalo činiti i održavanje zdravlja. Upravo na ovaj način možemo pomoći sebi, a ovim putem pozivam sve građane da što prije obave ovaj pregled, koji je jednostavan i bezbolan", rekao je Pašić.

Dr. Adnan Filipović, direktor kompanije Roche, kaže da se donacijom dva dermotoskopa Roche sa zadovoljstvom aktivno uključio u promociju ove kampanje.

"Ovim putem bih želio zahvaliti SFF-u na nesebičnoj podršci u promociji ove kampanje i drago mi je da je tokom trajanja Festivala obavljen veliki broj pregleda kože. Roche, pored uvođenja lijekova na tržište, svoj fokus stavlja na edukaciju, ne samo doktora već i građana. Želeći ukazati na bitnost podizanja svijesti o važnosti prevencije i rane dijagnostike, podržali smo i ovu kampanju", dodao je Filipović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.