Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 12.07.2012.| 08:19
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Preporuka ratarima: Ne prodavati odmah pšenicu

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske Miroslav Milovanović poručio je ratarima da pšenicu ne prodaju odmah jer njena cijena na svjetskom tržištu, nakon suše u Americi i Rusiji, vrtoglavo raste.

"Kod nas je već dostigla cijenu od 42 pfeniga po kilogramu", izjavio je Milovanović u Srpcu.

On je rekao da će za nekoliko dana biti donesena odluka o tome da li će suša ove godine biti proglašena elementarnom nepogodom, prateći situaciju u susjednim državama.

Milovanović je istakao da su za izradu projekata vodosnabdijevanja i navodnjavanja žitnica u Lijevče polju, Posavini i Semberiji angažovani vrhunski stručnjaci iz Izraela koji su snimili stanje.

"Sada se očekuje izrada projekata, što je u skladu sa potpisanim Sporazumom o poslovnoj saradnji između Republike Srpske i velike državne firme iz Izraela koja je razvila sistem navodnjavanja u pustinji", naglasio je Milovanović.

On je dodao da bi isplata novčanih podsticaja poljoprivrednicima Republike Srpske mogla biti bolja, ali da to zavisi od priliva sredstava u republički budžet.

"Sve što radimo u skladu je sa usvojenim Pravilnikom o podsticajima u Srpskoj i to dobro razumiju dobronamjerni poljoprivrednici", rekao je Milovanović, dodavši da ima koncesionara koji ne plaćaju redovno koncesione naknade i prema njima će biti preduzete odgovarajuće sankcije.

Milovanović je danas sa svojim zamjenikom Zoranom Kovačevićem obišao parcele u državnom vlasništvu u srbačkim selima Kukulje i Povelič, koje su date na višegodišnju koncesiju firmi "Darko komerc" iz Kosjerova, da bi se na licu mjesta uvjerili kako se na njima provodi sistem navodnjavanja i žetva pšenice.

"Ono što smo danas vidjeli uvjerilo nas je da nismo pogriješili što smo 400 hektara oranica dali na koncesiju ovom koncesionaru, jer ispunjava sve uslove iz ugovora. Na parcelama u Kukuljama skinut je ječam i posijan kukuruz koji se zaliva 24 časa, tako da se na ovom prostoru prvi put očekuju dvije žetve. Prinosi pšenice na 30 hektara u Povelič polju veći su od šest tona po hektaru, što je veoma dobro jer su primjenjene sve agrotehničke mjere", rekao je Milovanović.

Koncesionar Darko Sekimić zahvalio je resornom ministru što su juče na račun njegove firme uplaćena podsticajna sredstva za sjetvu pšenice, kao i za preporuku da ovogodišnji tržišni višak merkantilne pšenice ne prodaje dok se cijena ne stabilizuje.

On je naglasio da je firma "Darko komerc" spremna da konkuriše za dodjelu sredstava za nabavku sistema za navodnjavanje na nekoliko stotina hektara.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.