Izvor: eKapija | Srijeda, 11.07.2012.| 15:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Prva agroindustrijska zona u BiH uskoro u funkciji: Investitorima ponuđene parcele

U Općini Gradiška uskoro bi se trebala otvoriti prva agroindustrijska zona u zemlji. Radi se o površini od 144 hektara u području Ljevče polja koje zahvaljajući klimi, geologiji, jeftinom navodnjavanju i kvalitetnom zemljištu pružaju visok potencijal za organiziranje širokog spektra proizvodnje, od voća, povrća, jagodičastog voća, začinskog bilja, ljekovitog i aromatičnog bilja, te drugih proizvoda tržišnih niša, ali i svih aktivnosti vezanih za prerađivačku industriju.

Jedna od prednosti lokacije agroindustrijske zone "Nova Topola" za investitore je blizina Univerziteta u Banjaluci, Poljoprivrednog instituta i drugih istraživačkih i obrazovnih institucija, što otvara mogućnost za blisku povezanost između istraživanja, razvoja i primjene. Osim toga tu je i preferencijalna pozicija za ulazak na važna ciljna tržišta (Srbije, Hrvatske, EU i Rusija) zbog blizine međunarodnog aerodroma Banja Luka. Zona je smještena blizu rijeke Save na granici sa Hrvatskom, pored autoputa E-661 Banja Luka – Gradiška.

Miodrag Babić, v.d. direktor Agencije za lokalni razvoj Gradiška (ALORG), navodi da ideja o izgradnji ovakve zone potječe još od 2005. No, tek kada su prošle godine riješeni imovinsko- pravni odnosi aktivnosti u tom pravcu su se intenzivirale.

"Tako je Općina Gradiška 5. srpnja/ jula 2012. raspisala javni poziv za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta u obuhvatu regulacionog plana Nova Topola. Sljedeći koraci su zatvaranje financijske konstrukcije za opremanje zemljišta i bit će raspisani tenderi za izvođenje infrastrukturnih radova", navodi Babić.

Ono što je bitno je da za određene parcele već postoji interes investitora. Informaciju o kojim kompanijama se radi nije nam želio otkriti dok ne budu potpisani ugovori o kupovini zemljišta. Saznajemo da se radi o četiri investitora - dva domaća, jednim iz Hrvatske i jednim stranim investitorom u kooperaciji sa domaćim koji će raditi na proširenju postojećeg posla. Što se tiče proizvodnje radi se o proizvodnji i pakiranju poljoprivrednih proizvoda i konditorskoj proizvodnji.

Govoreći o efektima otvaranja ovakve jedne zone kaže da pojava investitora znači i nova zapošljavanja te da su ta ulaganja svakako dobro došla. Inače, projekt predviđa izgradnju velikog kompleksa poslovnih i industrijskih objekata zasnovanih nа razvojnim strategijama. Uz agroposlovanje, uključujući istraživanje i razvoj, bit će razvijana moderna logistika, kapaciteti prerade, pakovanja, skladištenja i funkcija distribucije da bi se proširio poljoprivredni lanac vrijednosti. U agroindustrijskoj zoni svoje mjesto moći će naći i oni koji se bave preradom, ali i oni koji na bilo koji drugi način koriste poljoprivredne proizvode.

Podsjetimo, da je ovo jedan od značajnihih projekata Općine Gradiška čiju implementaciju od same ideje provodi Agencija za lokalni razvoj Gradiška.

Danijela Kozina

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.