NavMenu

Saradnja Roche-a i SFF-a: Inovacija glavni pokretač posla i razvoja kompanije

Izvor: eKapija Srijeda, 11.07.2012. 12:06
Komentari
Podeli

Farmaceutska kompanija Roche d.o.o. – Roche Ltd. Sarajevo drugu godinu zaredom je partner Sarajevo Film Festivala. Tim povodom, sinoć je u Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja u Sarajevu održana svečana večera, tokom koje su se zvanicama i predstavnicima medija obratili Adnan Filipović, direktor Roche d.o.o. – Roche Ltd. i Miro Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala.

(Adnan Filipović)

"Polazeći od temeljnog opredjeljenja kompanije Roche prema kojemu je inovacija glavni pokretač posla i razvoja kompanije, uvijek njegujemo i potičemo intenzivno učestvovanje u savremenoj kulturi i umjetnosti kao izrazu vlastite posvećenosti inovaciji. To je jedan od razloga naše saradnje sa SFF-om, jednim veoma kvalitetanim, inovativnim i prestižnim filmskim festivalom koji po svom karakteru, sadržaju, duhu i svemu što je u vezi s njim doprinosi pozitivnim vibracijama i promjenama u našoj kulturi i društvu. Naša želja jeste da kroz saradnju sa SFF-om pomognemo razvoj filmske umjetnosti i kreiranje pozitivnog imidža naše zemlje", naglasio je Filipović.

Inače, saradnja Roche-a i SFF-a prvenstveno ima za njih ujediniti predstavnike umjetnosti, medicinske zajednice, vladinog i nevladinog sektora, javnih osoba i drugih radi unapređenja života u Bosni i Hercegovini.

U okviru ove saradnje Roche d.o.o. je prošle godine pokrenuo Roche akademiju za ljekare, projektom koji je osmišljen kao poseban program za doktore medicine koji čekaju da usvoje nova savremena saznanja i vještine.

"Roche akademija za ljekare koju organizujemo već drugu godinu za cilj ima da se pored formalnog medicinskog znanja koje ljekari posjeduju, omogući stjecanje dodatnog znanja i usavrše vještine te napraviti most između teoretskih osnova i praktičnog djelovanja. Ove godine unaprijedili smo i proširili koncept. U dogovoru sa medicinskim ustanovama okupili smo 19 bh. stručnjaka iz oblasti onkologije, hematologije, gastroenterologije, reumatologije, infektologije i radiologije. Oni su tokom četiri dana rada sa Peterom Kreftom, svjetskim stručnjakom iz područja komunikacijskih i prezentacijskih vještina u medicinskoj struci, imali priliku educirati se u pomenutim oblastima sa akcentom na usavršavanje komunikacije sa pacijentima", pojašnjava koncept akademije Filipović.

Osim nje, jučer je održana i Roche akademija za pacijente na kojoj su predavači kroz jednodnevni multidisciplinarni seminar predstavnicima više od 40 udruženja pacijenata iz cijele BiH govorili o pravima pacijenata i načinima na koji se ta prava mogu ostvariti kroz postojeće zdravstvene sisteme u našoj zemlji. Predavanjima je prisustvovalo više od 100 učesnika, koji su bili u prilici čuti predavanja dr. Aide Pilav iz Ministarstva zdravstva FBiH, psihologa Jasne Bajraktarević te Nele Hasić, predstavnice nevladinih organizacija iz American Jewish Joint Distribution Comitee (JDC) i Susan G. Comen.

"Zadovoljstvo mi je što sam imala priliku govoriti o ovoj temi predstavnicima udruženja pacijenata, jer smo svjesni da danas pacijenti ne poznaju dovoljno svoja prava. Ne treba zaboraviti da zdravstveni sistem činimo svi i da se ne trebamo gledati kao protivnici. Ovakvi skupovi su korak ka boljem upoznavanju pacijenata sa njihovim pravima, ali na ovome ne treba stati, nego pacijente treba konstatno educirati i podsjećati na njihova prava", rekla je Aida Pilav iz Ministarstva zdravstva FBiH.

Tokom trajanja Roche akademije pacijenti su stekli osnovna teorijska i praktična znanja o pravima i obavezama pacijenata, ulozi i značaju udruženja i načinima njihovog djelovanja u građenju odgovornijeg i stabilnijeg bh. društva.

50 godina Roche u onkologiji

Roche kao farmaceutska kompanija koja uvijek nastoji biti korak ispred vremena, ove godina proslavlja 50 godina djelovanja u onkologiji. U tom periodu Roche je uvijek bio korak ispred kada su u pitanju medicinska istraživanja u oblasti onkologije. Roche je također svjetski lider u in-vitro dijagnostici kancera u tkivima, te pionir u menadžmentu dijabetesa. Zbog svega toga, Roche pravi velike investicije u otkrivanje i razvoj novih molekula koje će napraviti razliku u životima pacijenata, te su u 2009. godini u istraživanje u razvoj investirali skoro 10 milijardi švicarskih franaka i tim stopama planiraju nastaviti i u budućnosti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.