NavMenu

Euro i dalje u padu

Izvor: Fena Srijeda, 11.07.2012. 08:51
Komentari
Podeli

Euro je u utorak na međunarodnim deviznim tržištima oslabio prema dolaru, klizeći prema najnižim razinama u dvije godine, jer sastanak ministara finansija eurozone nije donio pozitivna iznenađenja, a nervozi tržišta dodatno pridonosi saslušanje na njemačkom ustavnom sudu.

Euro je prema dolaru oslabio 0,33 posto, na 1,2273 dolara, i nedaleko je najniže razine u dvije godine od 1,2225 dolara, na koju se spustio u ponedjeljak, prenose mediji.

Ujedno se spustio na najnižu razinu u pet sedmica prema jenu, na 97,32 jena.

Dolar je pak oslabio prema jenu oko 0,2 posto, na 79,40 jena, dok je prema švicarskom franku ostao nepromijenjen i njime se trgovalo po 97,50 švicarskih centima, nadomak najviše razine u 19 mjeseci od 98,25 centima.

Iako su ministri finansija eurozone Španiji za još jednu godinu, do 2014., produljili krajnji rok za ispunjenje ciljanog smanjenja proračunskog deficita i odredili parametre paketa pomoći za posrnule banke u toj zemlji, nije postignut značajniji napredak po pitanju aktiviranja kriznih fondova za intervencije na tržištima obveznica, čime bi se spustili visoki troškovi zaduživanja Španije i Italije.

U međuvremenu je na njemačkom ustavnom sudu započelo saslušanje prigovora koji je uložen u vezi ratifikacije stalnog kriznog fonda eurozone i strogih novih proračunskih pravila.

Tržišta priželjkuju brzu presudu, no neki analitičari kažu da bi mogle proći sedmice prije nego sud donese odluku, što bi Evropu držalo na iglama i dodatno ojačalo pesimizam spram eura.

Poznata je skeptičnost sudaca u Karlsruheu prema Evropi a nepovoljna presuda mogla bi naštetiti planovima integracije.

"Vrlo malo toga očekujemo od različitih sastanaka ili ustavnog suda. Euro će vjerojatno ostati pod određenim pritiskom i svaki će pokušaj njegova jačanja biti shvaćen kao prilika za prodaju", rekao je Ian Stannard iz Morgan Stanleyja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.