Izvor: Oslobođenje | Utorak, 10.07.2012.| 15:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nelegalni reklamni panoi na mjestima gdje ih ne bi smjelo biti: Novac preči od sigurnosti u saobraćaju

Veliki reklamni panoi, postavljeni po cijelom gradu, a naročito u obalnom pojasu rijeke Miljacke i uz glavne saobraćajnice, uprkos nezadovoljstvu građana, još su na svom mjestu.

Rješenja o uklanjanju

Nadležne mišljenje, ali i sigurnost građana baš i ne zanimaju. Nije važno što nemaju potrebne dozvole, važno je da su panoi postavljeni. To što zbog blizine saobraćajnica smetaju vozačima, jer smanjuju trougao preglednosti na raskrsnicama, što može ugroziti sigurnost učesnika u saobraćaju, a na šta je upozoravao i Adem Zolj, direktor Direkcije za ceste KS-a, opet nije dovelo do toga da inspekcije uklone bilborde.

U Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove uradili su ono što su mogli, to jeste ništa, jer kantonalna Urbanističko-građevinska inspekcija ne vrši nadzor nad bespravno izvedenim radovima, zato što je članom 159. Zakona o prostornom uređenju KS-a utvrđeno da općinski urbanističko-građevinski inspektor vrši nadzor i naređuje uklanjanje svih bespravno izvedenih građevina ili njenih dijelova, te drugih bespravno izvedenih radova u općini.

"Kantonalna uprava za inspekcijske poslove je u maju, na zahtjev građana koji su nam se obraćali, zatražila od inspekcijskih službi općina Stari Grad i Centar informaciju koja se odnosi na postavljanje džambo-plakata u priobalnom pojasu rijeke Miljacke. U odgovoru Službe za inspekcijske poslove Općine Stari Grad navodi se da je općinski inspektor prilikom inspekcijskog nadzora utvrdio da su reklamni panoi postavljeni na pet lokacija (Mustaj-pašin mejdan, Atmejdan - kod mosta Ćumurija, Šeher-ćehajina ćuprija, Latinska ćuprija i Atmejdan - između mostova Ćumurije i Latinske ćuprije). S obzirom na to da je za postavljanje ovakvih objekata neophodno pribaviti urbanističku saglasnost, te pravosnažno odobrenje za građenje od nadležnih općinskih organa, što u ovom slučaju nije učinjeno, općinski inspektor, kako se navodi u informaciji, donio je rješenja o njihovom uklanjanju", naveli su iz kantonalne inspekcije.

Nema postupka

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove dodaju da je iz dostavljene informacije iz Starog Grada vidljivo da su investitori radova posjedovali rješenje Gradske uprave Sarajeva, kojim je odobreno korištenje priobalnog pojasa rijeke Miljacke, te da se to navodi i u informaciji Urbanističko-građevinske inspekcije Općine Centar koja zbog toga nije ni pokretala inspekcijski postupak.

Općina Stari Grad uklonila je nekoliko bilborda krajem maja, dok u Centru i Novom Gradu nije sklonjen nijedan. Općina Novo Sarajevo je, podsjećamo, reagovala odmah, te u roku od nekoliko dana od njihovog postavljanja sklonila sve panoe. Na pitanje ko će odgovarati ukoliko dođe do pada bilborda na nekog od učesnika u saobraćaju, zasad odgovora nema.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.