Izvor: Oslobođenje | Utorak, 10.07.2012.| 10:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Otpor stranim proizvodima u tržnim centrima

Ministar trgovine FBiH Milorad Bahilj je prije nekoliko dana imao sastanak s predstavnicima Evropske komisije u BiH o primjeni Zakona o unutrašnjoj trgovini, odnosno o prisustvu domaćih proizvoda na policama trgovačkih lanaca u FBiH.

"Član 13. Zakona o unutrašnoj trgovini je predviđao da na policama mora biti najmanje 50 posto domaćih proizvoda. Evropskoj komisiji nije u interesu da se nešto ograničava jer oni u BiH vide svoje interese i nebitno je da li je riječ o Francuzima, Nijemcima ili Špancima. Evropska komisija nije dala da se nešto ograničava, nego su predložili da se to sredi na neki drugi način. Na kraju sam ja predložio da niko ne može biti ni podređen ni nadređen u prisustvu proizvoda, što je EK prihvatila. Međutim, s obzirom na to da su tržni centri poput Mercatora, Konzuma i Delhaize u inostranom vlasništvu, potpuno je razumljivo da oni traže tržište za proizvode iz kojih dolaze", smatra Bahilj, piše Oslobođenje.

Na pitanje šta da bh. proizvođači moraju uraditi da bi uopće prodali svoje proizvode, Bahilj odgovara: "Mi se moramo potruditi da nas bude više nego njih. To možemo uraditi bojkotom kupovine proizvoda stranog porijekla. I dušom i tijelom sam za to da bh. proizvoda na policama trgovačkih lanaca bude sto posto. Volim svoj krompir pojesti iako je uvozni džaba. Ne pozivam na bojkot, nego na otpor."

Bahilj je podsjetio da se kupovinom domaćih proizvoda pomažu naša djeca, školovanje, zdravstveni i obrazovni sistem.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.