NavMenu

Ne bude li dogovora s Hrvatskom: BiH brodski teret iz Ploča prebacuje u Luku Bar?

Izvor: Večernji list Utorak, 10.07.2012. 09:59
Komentari
Podeli

Ako s Hrvatskom do njezina ulaska u članstvo EU-a BiH ne riješi pitanje statusa Luke Ploče, postoji mogućnost da se kompletan brodski izvoz bh. proizvoda u treće zemlje prebaci u Crnu Goru, odnosno u Luku Bar. U Vanjskotrgovinskoj komori tvrde da tijekom pregovora nije došlo do rješenja izvoza robe iz BiH u zemlje s kojima BiH ima potpisane ugovore o slobodnoj trgovini, a roba prelazi teritorij EU-a odnosno Republike Hrvatske, piše Večernji list.

Poskupljenje proizvoda

Navode primjer Luke Ploče i izvoza robe u Tursku i neke afričke i azijske zemlje što bi u krajnjoj varijanti značilo da se izvoz vrši preko Luke Bar u Crnoj Gori gdje proizvodi iz BiH ne bi imali konkurentnu cijenu zbog povećanih troškova prijevoza. Inzistirajući da se ovaj problem što prije riješi, jer je do ulaska RH u EU ostalo godinu dana, u Vanjskotrgovinskoj komori BiH napominju kako će svaka mogućnost koja ne osigurava mogućnost korekcije tokova roba bez velikih turbulencija i povećanja troškova prijevoza, ne predstavlja rješenje nego stvaranje nepremostivog problema.

Iz Vanjskotrgovinske komore sugeriraju vlastima u BiH da što prije razmotre pitanje graničnih prijelaza na kojima će roba biljnog i životinjskog podrijetla ulaziti u BiH, uz uvažavanje argumenata koje nam predoče EU i RH.

Dogovor s RH i EU


Na posljednjem trilateralnom sastanku predstavnika BiH, Hrvatske i Europske komisije, održanom krajem prošle godine u Bruxellesu, donekle su uvažene argumentacije Vanjskotrgovinske komore BiH tako da je prijedlog bh. strane bio da se pored postojeća dva BIP-a zahtjeva i treći BIP na graničnom prijelazu Izačić - Ličko Petrovo Selo i da pored ova tri BIP-a, proizvodi koji podliježu fitosanitarnom pregledu mogu biti i na drugim graničnim prijelazima.

U tom smislu je zahtjev Bosne i Hercegovine da fitosanitarna inspekcija bude s obje strane i to: jedna na sjevernoj granici (od Gradiške do granice sa Srbijom, jedan na potezu od Zvirića do Izačića (Kamensko ili Gorica) i jedan na graničnom prijelazu prema Dubrovniku, stoji u izvješću komore. Oni smatraju da će se reduciranjem broja graničnih prijelaza za robe biljnog podrijetla, neminovno povećati cijena prijevoza zbog povećanja dužine relacije prijevoza. Zbog značajnih troškova prijevoza u cijeni proizvoda, takvi proizvodi ne bi više bili cjenovno konkurentni na europskom tržištu, što bi dovelo do gašenja proizvodnje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.