NavMenu

Grant sredstva od 2,7 milijuna KM za poticaje poduzetništvu u Federaciji

Izvor: eKapija Petak, 06.07.2012. 14:48
Komentari
Podeli

Nakon što je Vlada nedavno odobrila grant sredstva u iznosu od oko 2,7 milijuna KM koja su namijenjena za poticaje poduzetništvu u Federaciji, prije dva dana raspisan je i javni poziv na koji se mogu prijaviti zainteresirani poduzetnici.

Sredstva će biti dodjeljivana izgradnji poduzetničke infrastrukture, stipendiranju inovatora i učenika koji se obrazuju za tradicionalne i stare zanate. Također, za poticaje udruženjima, komorama i obrazovnim institucijama, uvođenje ISO, HACCP standarda i osiguranje CE znaka u kompanije, poticaje poduzetništvu žena i mladih, te za subvencioniranju kamata na poduzetničke kredite.

Kroz ova sredstva se planira dati poticaj lokalnim upravama za izgradnju poduzetničke infrastrukture u cilju stvaranja preduvjeta za razvoj malih i srednjih poduzeća (MSP) i otvaranje novih radnih mjesta, te prostor Federacije učiniti konkurentnim za strana i domaća ulaganja u poduzetništvo u odnosu na zemlje okruženja. Uvođenje ISO, HACCP standarda i CE znak će povećati konkurentnosti malim i srednjim poduzećima (MSP), navodi se u pozivu.

MSP-ovima koji koriste kredite kod komercijalnih banaka na ovaj način pružit će se mogućnost da dobiju sredstva za sufinansiranje kamata, kako je i predviđeno pozivom. "Subvencionirat će se kamate na poduzetničke kredite kod komercijalnih banaka, koje se realizuju iz programa Vlade Federacije BiH kroz financiranje putem fondacije ODRAZ preko Projekta EAF SME. Kreditima koji se plasiraju putem komercijalnih banaka subvencionirat će se kamata do 3% za tekuću godinu", navode iz Federalnog ministarstva razvoja poduzetništva.

Ističu da korisnici poticajnih sredstava koji do završetka ovog natječaja nisu izvršili svoje ranije preuzete obaveze po osnovu korištenja poticajnih sredstava ovog ministarstva, nemaju pravo sudjelovanja na ovom natječaju.

Navode, da se prethodna odredba ne odnosi se na jedinice lokalne samouprave koji uz prijavu za ovaj poziv dostave dokaz o početku realizacije ugovorom preuzetih obveza iz 2011. godine.

Također za sredstva neće moći aplicirati korisnici koji su već koristili poticajna sredstva ovog ministarstva dva i više puta. Oni nemaju pravo sudjelovanja na natječaju najmanje tri godine od posljednje godine korištenja istih. "Ovo ograničenje ne odnosi se na jedinice lokalne samouprave, Federalnu obrtničku komoru i županijske obrtničke komore i izuzetno uz suglasnost federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta na udruženja koja svojim projektima promoviraju i potiču razvoj MSP-a koja imaju pismenu podršku nadležnog županijskog ministarstva o važnosti konkretnog projekta za razvoj šire društvene zajednice", navodi se u pozivu.

D.Kozina

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.