NavMenu

Grčka zbog štednje iznajmljuje policajce

Izvor: eKapija Petak, 06.07.2012. 08:50
Komentari
Podeli

U Grčkoj od nedavno svatko tko ima para može da iznajmi pripadnike snaga reda i njihovu opremu. Grčko Ministarstvo za zaštitu građana koje je nadležno za snage sigurnosti potvrdilo je 8. aprila da je donesena ta mjera čiji je cilj da se u vremenima štednje popuni budžet policije.

Grčko Ministarstvo za zaštitu građana saopštilo je da je odluka o tome donesena krajem marta "kako bi se amortizovali troškovi korišćenja opreme i infrastrukture policije", i osigurala sredstva za njihovu modernizaciju.

O toj mjeri, koja je donesena u tajnosti, prvo je pisao popularni nedeljnik Proto tema, a za nju je, prema izvorima u policiji, iz medija saznao i novoimenovani ministar za zaštitu građana Mihalis Hrisohoidis, koji nije bio oduševljen što nije na vrijeme informiran. Prema pisanju Proto teme, cijene se kreću od 30 eura za iznajmljivanje policajaca na sat i 40 eura za patrolno vozilo do 200 evra za iznajmljivanje patrolnog čamca ili 1.500 evra za iznajmljivanje helikoptera.

Ministarstvo je saopštilo da će iznajmljivanje biti moguće samo u "izuzetnim slučajevima" i da neće biti odobreno ako zbog njega budu smanjeni operativni kapaciteti policije. Među uslugama koje se nude su "osiguranje transporta dragocjenih materijala i umjetničkih djela", "obezbeđivanje osoba", ali i usluge pri snimanju filmova.

Ove usluge su "nuđene besplatno" već godinama, ističe to grčko ministarstvo koje je godinama kritikovano da netransparentno i prizvoljno odobrava skupu policijsku zaštitu političkoj i ekonomskoj eliti. Ministarstvo očekuje da će se ova praksa iznajmljivanja proširiti "na dobar dio članica EU".

Izvor:EurActiv.rs, AFP

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.