Izvor: eKapija | Četvrtak, 05.07.2012.| 11:40
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Lush, Veterinarski fakultet u Sarajevu i udruženje "Help animals" u zajedničkoj kampanji "Kamo sutra, bolje spriječiti nego"

Od 25. juna 2012. godine svi posjetioci BBI centra u prodavnici Lush imaju priliku da kupovinom Šapa sapuna pomognu kampanji "Kamo sutra, bolje spriječiti nego…" za pomoć napuštenim životinjama.

Jedan od trenutnih gorućih problema u Sarajevu je problem pasa lutalica. Kompanija Lush, Veterinarski fakultet u Sarajevu i udruženje "Help animals" su zajedno pokrenuli kampanju "Kamo sutra,bolje spriječiti nego…" sa ciljem da se situacija s psima lutalicama riješi. Zbog toga što su nadležne vlasti pokazale popriličan nemar i nebrigu po pitanju ovog sarajevskog problema, aktivistička tvrtka Lush preko svoje Facebook stranice, svojih trgovina, i prisutnosti u medijima želi prenijeti poruku svim građanima kako bi razvili svijest o ovom problemu. Lush kompanija je bila prvi privredni subjekt koji se pridružio ovoj kampanji kojoj će se uskoro pridružiti i prodavnica obuće Shoe Be Do a svoju podršku su također pružili Halid Muslimović, Mirvad Kurić, Predrag Kojović, agencija za odnose s javnošću Pristop BH i Britanska ambasada.

Kampanja zagovara metodu "uhvati-steriliziraj-pusti ili udomi", čime bi se riješio problem velikog broja napuštenih pasa lutalica. Na svakom psu će, pod nadzorom prof. Selme Filipović s Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, biti obavljen klinički pregled, zatim tretman protiv parazita, cijepljenje protiv bjesnoće, markiranje i sterilizacija. Također, svaki pas će dobiti i svoj veterinarski karton, te će, za vrijeme oporavka, biti privremeno smješten na Veterinarskom fakultetu, a poslije toga, uz velike nade i udomljen.

Pošto je u BiH ovo prva kampanja kojom će se pokušati riješiti problem napuštenih životinja, našoj državi će novčanim sredstvima pomoći i Lush Slovenija i Lush Hrvatska koji će biti i glavni finansijski donatori. Sav prihod od prodaje Šapa sapuna, umanjenog za iznos PDV-a, bit će utrošen na sprovođenje kampanje sterilizacije pasa u BiH.

Apeliramo na sve da posjete Lush prodavnicu u BBI centru i daju svoj skroman doprinos kampanji koja će dostići svoj cilj jedino uz aktivno sudjelovanje cijele zajednice.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.