NavMenu

Izvještaj o poslovanju Puteva RS: Uz visoke plate dijele i enormne naknade

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 05.07.2012. 09:10
Komentari
Podeli

Javno preduzeće "Putevi RS" svojim radnicima dijeli nevjerovatno velike naknade, koje, pored prosječne bruto plate od 2.970 KM, iznose čak 774 KM mjesečno.

Ubjedljivo najviše novca pored plate radnici JP "Putevi RS" dobiju na osnovu toplog obroka i to čak oko 14 KM dnevno, što je najviše u cijelom javnom sektoru u RS.

Naime, prema poslovnom izvještaju JP "Putevi RS" za 2011. godinu, koji je dostavljen Vladi RS na razmatranje, a koji je u posjedu "Nezavisnih", evidentno je da su radnici ovog preduzeća u povlaštenom položaju u odnosu na ostale radnike u javnom sektoru.

Rukovodstvo JP "Putevi RS" tako je po osnovu toplog obroka, prevoza, regresa, zimnice i ogreva podijelio čak 461.207 KM za 61 zaposlenog.

Pored redovnih mjesečnih primanja radnici ovog javnog preduzeća po osnovu regresa godišnje prime 1.119 KM, za zimnicu isto toliko, a čak im je plaćen i ogrev koji takođe iznosi više od 1.000 KM godišnje po radniku.

Za ukupno 61 radnika ovog javnog preduzeća na plate je otišlo 2.174.500 KM, za regres je isplaćeno 68.283 KM, zimnicu takođe, a isto toliko su dobili i za ogrev. Topli obrok za radnike ovo javno preduzeće koštao je čak 225.151 KM godišnje.

Nedeljko Knežević, direktor JP "Putevi RS", kaže da "nije baš upoznat sa svim tim detaljima", ali da je to minimum koji radnici treba da primaju te da će tako ostati i u ovoj godini.

"Te detalje ne znam. Teško mi je da govorim o izvještaju za 2011. godinu, jer ja ga nisam mogao ni praviti s obzirom na to da sam imenovan u martu ove godine. Mislim da se to isplaćuje na osnovu Kolektivnog ugovora. Radnicima to sigurno nije previše, kao što je previše onima koji ne primaju ništa", kaže Knežević.

Mile Ribić, predsjednik Granskog sindikata građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti, gdje se nalazi većina sindikalnih organizacija iz sektora putevi, kaže da su se radnici JP "Putevi RS", odvojili od njih i prešli u Granski sindikat finansijskih organizacija.

Ribić ističe da uopšte ne zna gdje je rukovodostvo "Puteva RS" našlo uporište za isplatu tako visokog toplog obroka s obzirom na to da Opšti kolektivni ugovor koji važi za sve radnike veže topli obrok za najnižu platu i kaže da on bude 50 odsto od minimalne republičke plate što je oko 185 KM.

"Isplaćivati tolike naknade nije u redu sa poređenjem onih koji rade u istim djelatnostima. Kod drugih firmi iz sektora puteva daleko je gore stanje i neuporedivo je sa primanjima u javnim preduzećima. Možda su zbog toga i otišli iz našeg sindikata jer je kod nas cijena rada daleko manja nego što je to u finansijskim organizacijama", kaže Ribić.

Ukupni prihodi JP "Putevi RS" u prošloj godini bili su 83.355.442 KM, dok su rashodi iznosili 81.407.871 KM, a samo na osnovu plaćenih kamata za kredite utrošeno je čak 3.024.627 KM.

Materijalni troškovi u ovom javnom preduzeću iznosili su 1.378.002 KM, a na troškove reprezentacije potrošeno je blizu 89.000 KM.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS juče nismo uspjeli dobiti komentar na ovaj izvještaj jer se ministar Nedeljko Čubrilović nije javljao na mobilni telefon.

Nezvanično saznajemo da Vlada RS ovaj izvještaj neće ni razmatrati jer nije dostavljen plan poslovanja ovog javnog preduzeća za 2011. godinu, a ranija praksa je bila da Vlada RS na osnovu tog plana razmatra i izvještaj.

"Putevi RS" 2011. godina

Bruto plate - 2.174.500 KM

Regres - 68.283 KM

Zimnica - 68.283

Ogrev - 68.283

Topli obrok - 225.151

Prevoz - 31.207

Naplata putarina

U odnosu na 2010. godinu prihodi od naplate putarina, koja se plaća pri registraciji vozila, povećani su za 203.551 KM i iznose 23.715.800 KM i to zahvaljujući povećanju broja registrovanih vozila.

Međutim, i dalje ostaje nejasno gdje je završilo oko četiri miliona KM koji nedostaju na računu ovog javnog preduzeća s obzirom na to da je broj registrovanih vozila u odnosu na 2009. godinu u 2010. godini povećan za sedam hiljada, a prihodi od naplate putarina su pali za sedam miliona KM.

Rezultat pada prihoda je smanjenje putarina, ali prostom računicom naknadno je utvrđeno da na računu nedostaje oko četiri miliona KM.

Nakon pisanja "Nezavisnih" prošle godine o nedostatku četiri miliona KM, Vlada RS čak je donijela i odluku da bude ispitano gdje je završio novac, ali istraga nije dala nikakve rezultate, a na kraju se čak ispostavilo da je uplaćeno više novca za putarine nego što je trebalo, jer je MUP RS na Vladu RS izašao sa izvještajem koji je u potpunoj suprotnosti sa računicama Ministarstva saobraćaja i veza RS.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.