NavMenu

"Park- šume prijateljstva Sarajevo" bit će otvoren do kraja godine

Izvor: Agencija Anadolija Četvrtak, 05.07.2012. 07:48
Komentari
Podeli

Do kraja godine planiran je završetak projekta "Park - šume prijateljstva Sarajevo" koji, u saradnji s domaćim vlastima, realizira Turska putem Turske uprave za međunarodnu saradnju (TIKA).

Park će biti izgrađen na oko 900 metara nadmorske visine u mjestu Grdonj, na lokalitetu Sedam šuma u sarajevskoj općini Stari Grad.

U projektu, koji je pripremilo Udruženje inženjera i tehničara šumarstva Federacije BiH u saradnji s Generalnom direkcijom za šumarstvo Turske, učestvuju stručnjaci Kantonalnog javnog preduzeća (KJP) "Sarajevo-šume", Uprave za šumarstvo Kantona Sarajevo i Generalne direkcije "Turskih šuma" iz Ankare.

Prošle sedmice u Sarajevu su ponovo boravili turski eksperti, te su dogovarani završni detalji projekta.

Kako je za agenciju Anadolija izjavio direktor "Sarajevo-šuma" Zejnil Berilo, planirano je da "Park - šume prijateljstva Sarajevo" otvore najviši turski zvaničnici.

"Vrijednost projekta je oko 500 hiljada maraka, a finansirat će ga TIKA. Plan je da se projekt u potpunosti realizira do kraja godine, nakon čega će biti svečano otvoren", kazao je Berilo, dodajući da će Park simbolizirati prijateljstvo naroda dviju zemalja.

Na lokalitetu Grdonj zasađene su 103 vrste drveća i grmlja. Park obuhvata oko šest hektara zemljišta pod šumom.

Svoje stanište na ovom prostoru nalaze zečevi, lisice i mnogobrojne vrste ptica.

Prema idejnom projektu, u parku će biti izgrađeno jezero i vodopad. Planirana je izgradnja staza, mostova, klupa, mjesta za roštiljanje, restorana, kafe-bara i trgovina.

Ambijent će upotpunjavati brojne vrste endemičnih biljaka koje će biti zasađene.

Ideja za projekt urbanih šuma na području Kantona Sarajevo nastala je iz potrebe da građani Sarajeva, prije svega djeca i omladina, imaju park-šumu gdje će postojati svi infrastrukturni objekti koji su neophodni za ekološku edukaciju, što će unaprijediti kvalitet života u Sarajevu.

Foto:Agencija Anadolija

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.