NavMenu

Novo rješenje za povezivanje juga Hrvatske: Ponuđen pelješki pontonski most

Izvor: Slobodna Dalmacija Utorak, 03.07.2012. 13:04
Komentari
Podeli

Američko - hrvatski dvojac ponudio je Vladi Hrvatske posve novo rješenje za povezivanje dubrovačkog područja s ostatkom zemlje, a to je pelješki pontonski most, investicija koja se može realizirati kroz 9 mjeseci a potrebno je 36 milijuna eura, piše Slobodna Dalmacija.

Autori ove ideje su američki poduzetnik i predstavnik stranih investitora James Price Chuck, vlasnik tvrtke “The Adriatic Group” zainteresirane za hidroavionsko povezivanje otoka s kopnom, i hrvatska arhitektica Maja Bručić, direktorica tvrtke “Lotus Architecti”.

Tvrde da imaju optimalno, jednostavno rješenje koje bi se moglo realizirati u roku od devet mjeseci te da bi to rješenje bilo prihvatljivo i bosanskohercegovačkoj strani jer će osigurati nesmetanu plovidbu brodovima svih veličina.

James Price Chuck kaže kako bi to bio najveći pontonski most u Evropi i drugi po veličini u svijetu. Most bi imao dva traka, brzina vožnje bila bi ograničena na 50-ak kilometara, ulaganje bi se isplatilo za 10 do 15 godina, ovisno o količini prometa, a koristio bi se uz cestarinu od tri eura.

"Cestarinu bi naplaćivali predstavnici investitora, odnosno u dogovoru s Vladom RH, a s obzirom na lokaciju mosta, hrvatska policija ili drugi državni službenici", kaže Chuck.

Most dug 2,4 km sastojao bi se od 90 pontona dimenzija 25 x 10 metara. Minimalna trajnost mosta bila bi s jamstvom 30 godina, prenosi poslovni.hr.

Investicija je ukupno vrijedna 36 miliona eura, a kad joj se dodaju i 22 miliona eura već uložena u izgradnju pelješkog mosta (čija bi se već izgrađena infrastruktura uz određene prilagodbe koristila za ovaj projekt), pontonski most stajao bi 58 miliona eura. Pontoni i ostalo što je potrebno proizvodilo bi se u Hrvatskoj.

Autori ideje kontaktirali su predstavnike Vlade, no odgovor još nisu dobili.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.