Izvor: eKapija | Utorak, 04.07.2006.| 14:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

DataLab Tehnologije i Oracle Software potpisali ugovor o migraciji PANTHEON™-a na tehnologiju Oracle u dugoročnoj partnerskoj saradnji

(Foto: b)

Slovenački proizvođač poslovnih informacionih sistema DataLab Tehnologije i Oracle Software d.o.o. potpisali su ugovor o dugoročnoj saradnji. Dogovor podrazumijeva prelazak poslovne aplikacije PANTHEON™na Oracle-ovu tehnologiju, nakon izvedene migracije zajednički tržišni i marketinški nastup kako na postojećim, tako i širenje na tržišta, na kojima DataLab trenutno nije prisutan.

Pri tehničkom prelasku na Oracle-ovu tehnologiju bit će lokalna razvojna ekipa sastavljena iz DataLabovih razvojnih stručnjaka i preduzeća Abakus iz Kranja, jednoga od postojećih slovenačkih Oracle-ovih partnera, koja će vršiti tehničku provjeru, savjetovanje i nadzor projekta sa strane Oracle-a. Strateško sudjelovanje među oba preduzeća će DataLab-u omogućiti neovisnost o operacionom sistemu i serveru podataka, što prevashodno proširuje mogućnost prodaje strankama, koji koriste Linux kao svoj osnovni operativni sistem. Po konačnom razvoju na Oracle tehnologiji, Oracle će DataLabu omogućiti povezivanje sa svojom partnerskom mrežom u državama Istočne, Srednje i Južne Evrope - od Baltika do Crnog mora.

"Oracle preko svoje mreže od 15.000 poslovnih partnera po cijelom svijetu, od kojih je polovina (7.500) nezavisnih proizvođača programske opreme, ispunjava većinu potreba tržišta za rješenjima na Oracle-ovoj tehnologiji. Drago nam je da proširujemo svoju mrežu saradnjom sa DataLabom, koji je prisutan na brojnim tržištima u regiji i tako nam omogućava prodor u SME segment", rekao je Torsti Pullola, Alliance & Channells direktor u Oracle Corporation European Enlargement (CEE) in CIS.

Moreno Rodman, predsjednik uprave DataLab d.d.: "Vizija preduzeća Datalab Tehnologije d.d. je u deset godina postati jedno od vodećih evropskih preduzeća na području razvoja poslovnih informacionih sistema za mikro, mala i srednja preduzeća. Zato, da bi to postigli, trebamo strateškog partnera koji ima razvijenu prodajnu i partnersku mrežu u svim državama u koje želimo ući, koji nam je spreman pomagati kako na tehničkoj, tako i na strani tržišta. Traženje upravo toga je bilo jedna od glavnih aktivnosti u zadnjoj godini djelovanja uprave preduzeća. Vjerujemo, da smo skupa sa Oracle-om, s kojim počinjemo saradnju, postavili temelje za prvu veliku, globalnu slovenačku priču o uspjehu na području razvoja rješenja."


Aplikacija PANTHEON™ je primarno razvijena za mala i srednja preduzeća i sa svojom modularnom arhitekturom pokriva potrebe svih preduzeća s jednim pa i do stotinu istovremenih korisnika. Preko DataLab-ovih podružnica i njihovih lokalnih partnera prodaje se u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, na Kosovu, u Bosni i Hercegovini i Makedoniji. Za sve nabrojane države aplikacija je prevedena na lokalne jezike (uključujući i Albanski) i lokalizirana te usklađena sa lokalnim zakonima i računovodstvenim standardima. Napravljen je takođe prevod na engleski, njemački, italijanski i poljski. U prvoj fazi su predviđeni prevodi i lokalizacije za Rumuniju, Tursku i Ukrajinu, a kasnije i za sva ostala ciljna tržišta. Na dan 23. juna 2006. godine PANTHEON™ koristi 2.997 preduzeća sa ukupno 8.382 korisnika. Oracle postaje DataLab-ov strateški partner na cjelokupnom ciljnom tržištu, na kojem DataLab očekuje u slijedećih pet godina prodaju Oracle-ovih licenci u iznosu od 6 miliona USD.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.