Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 02.07.2012.| 14:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zlatko Adžović, jedan od osnivača i direktor LUK d.o.o. - Ulazimo u projekte gdje naplata nije upitna

Zlatko Adžović, jedan od osnivača i direktora LUK d.o.o., u intervjuu za časopis Info Kurir, govori o poslovanju i planovima LUK Grupacije koju čine kompanija LUK, jedan od lidera na tržištu iz domena sistema za grijanje, vodoinstalacije i klimatizacije. Inače, u sklopu kompanije LUK je i zaseban brend BAGNO, lanac salona sanitarije i keramike. Pored toga, u istoj Grupaciji je i kćerka firma BAU&GARTEN, koja je vlasnik franšize za OBI market u Sarajevu.

Imajući u vidu ovako razgranat biznis, kako po opisu poslovanja, tako i po geografskoj pokrivenosti, kako uspijevate iz godine u godinu bilježiti pozitivne poslovne rezultate?

- Posvećenost, vizija, usmjerenost ka zadovoljenju potreba kupaca, razvoj i unapređenje vlastite organizacije i resursa, prije svega ljudskih resursa, a sve uz svesrdnu podršku principala. U jednoj rečenici: U kontinuitetu izvršavati sve obaveze koje su dogovorene i uspjeh ne bi smio izostati, pitanje je samo vremena kada će se rezultati ulaganja i pokazati. Zaista moram istaći je uspjeh LUK Grupacije zajednički uspjeh svih uposlenika, te smo prema istraživanju portala posao.ba svrstani među najpoželjne poslodavce u Proizvodno-prodajnom sektoru u BiH.

Nedavno ste otvorili Bagno Salon u Banja Luci, jeste li zadovoljni odzivom i poslovanjem Bagno Salona u Sarajevu i Banja Luci?

Svečano otvorenje Bagno salona u Banjaluci je premašilo naša očekivanja i zaista smo dobili vrlo toplu dobrošlicu od strane ljudi iz struke, arhitekata, izvođača radova, te samih investitora. Evidentno je da u Banjaluci postoji potreba za konceptom poput Bagno lanca salona, odnosno potrebe za kvalitetnijim rješenjima i tendencije ka unapređenju sistema uređenja kupatila. Vjerujemo da ćemo uspjeti ispuniti očekivanja naših klijenata u našim salonima, te da će nas zaista doživjeti kao partnera pri ostvarenju bilo kako zahtjevnog projekta. Početkom maja otvorili smo i naš treći Bagno salon koji se nalazi u Bijeljini, te se nadamo da ćemo i u Bijeljini biti prepoznati kao mjesto gdje se mogu nabaviti kvalitetni prizvodi uz vrhunsku uslugu.

S obzirom da je sad sezona gradnje i uređenja objekata, jeste li zadovoljni ugovorenim projektima i da li su u pitanju neki veći projekti?

- Učinci recesije su evidentni i to je nešto na što mi ne možemo utjecati. Ulazimo u projekte gdje naplata nije upitna, koji imaju zatvorenu finansijsku konstrukciju, sigurnost naplate je ispred profita, tako da je izbor projekata osim recesijom reduciran i ovom činjenicom.

Šta je karakteristično za ponudu LUK-a, te šta LUK čini drugačijim od konkurenata?

- Prvenstveno sveobuhvatnost ponude za svaku sezonu, uz imperativ tehničke podrške koju pružamo našim klijentima. Naime, imajući u vidu prodajne linije koje čine ponudu LUK-a, konstantno smo vezani bilo za sezonu gradnje (vodomaterijal , instalacije, suha gradnja, sanitarija i keramika), ljetnu sezonu ( klime i solarni sistemi), te sezonu grijanja (sistemi za grijanje na bilo koji dostupan energent). Trudimo se da zajedno sa našim principalima, za svaku sezonu pripremimo odgovarajuća rješenja, dovoljne zalihe, te da su naši prodavači osposobljeni da daju svaku vrstu tehničkog savjetovanja i podrške pri realizaciji. Ono po čemu se trudimo biti jedinstveni je da svaki uposlenik LUK-a ponasob i u timu, teži da na adekvatan i profesionalan način odgovori na sve potrebe naših kupaca.

Sa Vaše tačke gledišta, u kakvom “stanju” je BiH građevina sada?

- Ova djelatnost je najviše pogođena recesijom zadnjih godina. Moramo priznati da je konjuktura u ovoj grani bila i vještački napuhana do 2008. godine, nerealnim kreditiranjem i rastom cijena nekretnina. Mislim da je realnost negdje između ovoga što imamo danas i što smo imali tih godina.

Kakvi su Vam dalji planovi za tržište BiH?

- Fokus u narednom periodu će biti na jačanju brenda Bagno, te ćemo pokušati da koncept zajedničke ponude Luk i Bagno na jednom mjestu, osim u Sarajevu, Banja Luci i Bijeljini, primjenimo i u drugim mjestima gdje imamo ili ćemo imati poslovnice Luk-a, Tuzli, Mostaru, Cazinu itd.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.