Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 02.07.2012.| 10:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Hrvatskoj krenuo novi projekt za izobrazbu građevinskih radnika u energetski efikasnoj gradnji

EU prednjači u energetski učinkovitoj obnovi i gradnji novih zgrada, a za takvu vrstu gradnje, koja štedi energiju i čuva okoliš, sve više je zainteresirana i hrvatska država, odnosno građevinski sektor što zahtijeva veći broj stručno osposobljenih radnika, obrtnika i poduzetnika.


Radi uspostave sustavne i kontinuirane izobrazbe građevinskih radnika, obrtnika i poduzetnika za energetski efikasnu gradnju, na Građevinskom fakultetu u Zagrebu je, na poticaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, pokrenut projekt CROskills (Build Up Skills Croatia) u okviru programa CIP Inteligent Energy Europe.

"Projekt je zamišljen u dvije faze: u prvoj fazi napravit će se status quo analiza, definirati trenutna nacionalna kvalifikacijska platforma i nacionalna strategija, dok će se u drugoj fazi definirati plan i program izobrazbe i uspostaviti sustavna i kontinuirana izobrazba za građevinske radnike", rekla je koordinatorica projekta, profesorica Ivana Banjad Pečur, predstojnica Zavoda za materijale na Građevinskom fakultetu.

Partneri Fakultetu i Ministarstvu u projektu CROskills su i Arhitektonski fakultet u Zagrebu, Regionalni centar zaštite okoliša Hrvatska, Hrvatska obrtnička komora, Graditeljska škola Čakovec, Knauf Insulation d.o.o. i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP Hrvatska), a potporu projektu dalo je i pet ministarstava: Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo poduzetništva i obrta, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, kao i Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, udruge, strukovne komore, privatne tvrtke te Sindikat graditeljstva Hrvatske.

Kroz projekt bi se trebao povećati broj stručno osposobljenih radnika na tržištu odnosno stvoriti obrtnike i poduzetnike koji posjeduju dovoljno znanje ili su specijalizirani za gradnju niskoenergetskih, pasivnih i gotovo nultih energetskih zgrada kako bi time jamčili kvalitetnu izvedbu zgrada. Također, potrebno je kreirati mjere, pravilnike i preporuke kojima bi se stvorili preduvjeti za vrednovanje kvalificirane radne snage na tržišu, prenosi business.hr.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.