NavMenu

Političke vođe tvrde: BiH će u jesen aplicirati za EU kandidaturu

Izvor: Radio Slobodna Evropa Petak, 29.06.2012. 10:35
Komentari
Podeli

Sastanak političkih lidera iz BiH i evropskih zvaničnika zaduženih za proširenje završen je usvajanjem Mape puta koja bi omogućila BiH da do kraja godine podnese vjerodostojan zahtev za kandidatski status.

Političke vođe iz Bosne i Hercegovine uvjereni su kako su u stanju provesti reforme koje su potrebne da bi BiH do kraja novembra podnijela zahtjev za odobravanje statusa kandidata za punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

Usvojena Mapa puta predviđa, između ostalog, da se preuzimanje zakonske regulative EU vrši na ujednačen i koordiniran način na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, da se osigura politički dogovor u pogledu sudske odluke u predmetu „Sejdić i Finci“ i izvrše izmjene Ustava do novembra.

"Dogovorili smo se da se ustanovi jedan jasan, propulzivan i efikasan sistem koordinacije integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, koji bi ostvario jednu adresu, jedan glas Bosne i Hercegovine u odnosu na Brisel i koji bi koordinirao sve nivoe vlasti“, kaže predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik jedini je, donekle, osporavao zahtjeve iz Brisela. Uoči sastanka u Briselu Dodik je kazao kako je insistiranje Evropske unije na tome da BiH s Briselom razgovara jednim glasom "birokratski nametnuta iluzija". Nakon što mu je ponovljeno da proces evropskih integracija ne zahtijeva prenos nadležnosti, poručio je kako je dogovor ipak moguć:

"Prvi put smo bili u situaciji da čujemo konkretnu praksu u Evropskoj uniji što nam je predočeno za sistem koordinacije.“

SDA će nastaviti poštivati potpisane dogovore, no pokušaji izbacivanja iz vlasti ove stranke mogli bi, prema riječima predsjednika Sulejmana Tihića, dovesti u pitanje cjelokupan proces pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, o čemu je Tihić obavijestio i komesara za proširenje. Komentirajući preostale obaveze Bosne i Hercegovine, on je kazao da SDA ne može pristati na tzv asimetrična rješenja u sklopu dogovora u predmetu `Sejdić Finci`, oko čega, navodno, već postoji dogovor nove parlamentarne većine:

"Ako podrazumijevaju uspostavu druge izborne jedinice u Federaciji, ako podrazumijevaju da se u Federaciji vrši indirektan izbor, a u Republici Srpskoj direktan, mi to ne možemo podržati. Nema države u svijetu koja ima takvo tijelo gdje se jedni biraju direktno, drugi indirektno".

Kriza u BiH ipak nije bila dominantna tema u Briselu. Kako je naglašeno nakon sastanka, za domaćine je bio prioritet prihvatanje Mape puta i njeno ispunjavanje, dok je vođenje zemlje stvar političara.

Čekanje od marta 2011.

Za profesora Milu Lasića, eksperta za evropske integracije, jedno bez drugog u Bosni i Hercegovini ne može funkcionisati. Unatoč umjerenom optimizmu, Lasić kaže kako će rokove koje je preuzela, BiH teško ispoštovati.

"Problem je u tome što ovdje nema zajedničke vizije i što se međusobno ne uvažava, pa je skoro nemoguće očekivati brzu izgradnju mehanizma koordinacije, a on, naime, podrazumijeva uvažavanje svih mogućih političkih i subjektiviteta i entiteta“, ocjenjuje Lasić.

Profesor Lasić upozorava i kako još jedno ozbiljno pitanje ostalo izvan razgovora, a to je da Bosna i Hercegovina uopće nema izgrađen nacionalni program integracije:

​​"To je najkrupnije pitanje i najhitnija zadaća, kako bismo onda dobili aplikaciju, potom gradili tzv. nacionalni program preuzimanja ACQUI-a. Tek tada smo mi ozbiljni, dakle ljudi koji ozbiljno pristupamo Evropskoj uniji.“

Donedavno prvi čovjek misije BiH pri Evropskoj uniji Osman Topčagić podsjeća kako su još u martu prošle godine definisani uslovi za podnošenje kredibilne aplikacije. Unatoč problemima i tada je ocjenjeno da se radi o izvodivom putu.

Nakon što je usvojen Zakon o državnoj pomoći, ostalo je pitanje implementacije presude `Sjedić- Finci`, što je, prema Topčagiću, ipak ostvarivo.

"Mislim da je zaista sve želja Evropske komisije, posebno da omogući da i Bosna i Hercegovina hvata korak s drugim državama u regiji. Evo, i sada, kad dobivamo upitnik za unutrašnje tržište, zaštitu okoline, na određen način nas uvode, možda i neformalno, ali uvode nas u proces pridruživanja – na jedan novi način. To je nešto što se u njihovoj terminologiji zove pre-screening“, kaže Topčagić.

U Briselu je ponovljeno da postoji apsolutni konsenzus među državama članicama kada je u pitanju evropska perspektiva BiH.

Banjalučki profesor Miloš Šolaja upozorava da je sada na domaćim političarima da definišu brzinu i dubinu procesa evrointegracija.

"Ono što je možda novo i što se ne čita tako lako iz papira jeste da više neće biti igranja ni separatizmom, ni centralizmom, nego da je ustvari zadatak institucija u Bosni i Hercegovini uspostavljenih po Dejtonskom sporazumu, da rade svaka svoj posao na način kako je to i dogovoreno“, zaključuje Šolaja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.