NavMenu

Na ljetonom festivalu "Baščaršijske noći" predstavit će se 1.500 izvođača

Izvor: Fena Petak, 30.06.2006. 15:47
Komentari
Podeli

Ljetni festival "Baščaršijske noći" 1. jula 2006. godine na centralnoj sceni preko puta Vijećnice bit će otvoren nastupom mlade umjetnice, studentice generacije Muzičke akademije u Sarajevu, Belme Šarančić. Festivalski dani donijet će 44 programa kojima će se predstaviti više od 1.500 umjetnika, od kojih oko 500 stranih izvođača, članova ansambala i pojedinaca iz 34 zemlje s pet kontinenata svijeta.

Prvu festivalsku noć obilježit će i tradicionalna izložba članova ULUBiH-a, koja će pod nazivom "Rani radovi" biti otvorena u Kuršumli medresi. Svečano otvaranje Festivala bit će popraćeno i Bečkim koncertom u izvedbi Sarajevske filharmonije pod dirigentskom palicom Emira Nuhanovića te u drugom dijelu programa "Najljepšim melodijama svijeta".

Halid Kuburović, izvršni producent "Baščaršijskih noći", naglasio je da će ovogodišnja manifestacija do 31. jula donijeti brojne zanimljive sadržaje koji će zadovoljiti različite ukuse i afinitete. Najveći dio festivalskog programa većinom će činiti muzička ponuda, različitih pravaca. U oblasti klasične muzike, tri su značajna događaja. Festival tako 18. jula donosi gostovanje Simfonijskog orkestra Kairske opere u Domu vojske. Koncert Internacionalnog omladinskog simfonijskog orkestra bit će održan 13. jula pod nazivom "Neka živi Sarajevo". Orkestar čine mladi muzičari iz BiH, Njemačke i Francuske.

Internacionalni simfonijski orkestar mladih centralnoevropske inicijative predstavit će se sarajevskoj publici koncertom 20. jula, dok će 7. jula u Vijećnici premijerno biti izvedena opera "Vidona i Enej" pod dirigentskom palicom Rešada Arnautovića. Ovaj će događaj biti održan u sklopu obilježavanja 50 godina Muzičke akademije u Sarajevu. Alija Čengić, koordinator Festivala, najavio je oko 17 lokacija na kojima će se održavati festivalski programi te podsjetio kako je gotovo 200 ljudi uključeno u njegovu organizaciju.

I ovogodišnje izdanje "Baščaršijskih noći" donosi tri odvojena festivala - 17. međunarodni festival folklora, Pop-rock festival te Međunarodni festival sevdalinke, koji bi pod rukovodstvom Omera Pobrića trebao biti održan na ilidžanskoj ljetnoj pozornici. Festival će biti prilika i za predstavljanje kratkog dokumentarnog filma "Isa-beg Ishaković", posvećen osnivaču urbanog Sarajeva, a rađen u režiji Aleksandra Jevđevića.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.