NavMenu

Španija službeno zatražila pomoć od eurozone

Izvor: Fena Utorak, 26.06.2012. 07:55
Komentari
Podeli

Španija je u ponedjeljak službeno uputila eurozoni zahtjev za financijsku pomoć, ne navodeći pojedinosti u vezi s planom koji bi trebao biti gotov do 9. jula, za kada je zakazan idući sastanak euroskupine.

Španska vlada je izvijestila u četvrtak da će njezinim bankama trebati najviše 62 milijarde eura, polazeći od rezultata neovisnih revizija, a eurozona je ponudila najviše 100 milijardi.

"Ministar gospodarstva Luis de Guindos danas je u ime španske vlade poslao predsjedniku euroskupine Jean-Claudeu Junckeru pismo u kojemu traži financijsku pomoć za dokapitalizaciju financijskih subjekata kojima je ona potrebna", ističe ministarstvo u saopćenju.

Zasad nisu utvrđeni ni iznos zatražene pomoći ni oblik zajma koji bi se bankama isplatio putem španskog javnog fonda za pomoć bankarskom sektoru.

Guindos je prošle sedmice najavio da bi se zajam mogao odobriti na 15 godina, "s kamatnom stopom od 3 do 4 posto", prenose agencije.

Vlada u pismu napominje kako je spremna pojedinosti oko zajma utvrditi "prije 9. jula, kako bi se o tom pitanju moglo raspravljati na idućoj sjednici euroskupine".

Španija će ovim planom postati četvrta zemlja eurozone, nakon Grčke, Irske i Portugala, koja će primati evropsku pomoć.

No zajam je namijenjen isključivo bankarskom sektoru koji je zapao u krizu 2008.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.