Izvor: Oslobođenje | Petak, 30.06.2006.| 11:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Elektroprivreda HZ HB Mostar potpisala ugovor o nabavci robe u vrijednosti od 55 mil. KM!U Elektroprivredi HZ Herceg Bosne d.d. Mostar 29. juna 2006. godine potpisan je Ugovor sa strateškim partnerom konzorcijem Mostar "Končar-Energopetrol" Zagreb o nabaci roba, isporuci, montaži, ispitivanju i puštanju u pogon elektromašinske opreme za HE Mostarsko blato. S obzirom da je Elektroprivreda HZ HB uputila poziv za nabavku navedenog, prihvaćena je ponuda ovoga konzorcija te je potpisan Ugovor u iznosu od 55 miliona KM. Sredstva su osigurana od dugoročnog, petnaestogodišnjeg kredita po povoljnim uslovima.

Planovi izgradnje HE Mostarsko blato stari su gotovo stotinu godina. Ovo je višenamjenski, prije svega poljoprivredni i vodoprivredni i naravno energetski projekt od kojega se može očekivati samo korist. Sva pitanja koja se odnose na zaštitu okoliša riješena su Studijom o zaštiti okoliša usvojenom na javnim raspravama koju je uredno recenzirala verificirana institucija.

Generalni direktor Elektroprivrede HZ Herceg Bosne istakao je važnost početka gradnje hidroelektrane Mostarsko blato. On je rekao da godišnja proizvodnja od 170 GWh (u situaciji kada u Elektroprivredi imaju deficit od oko 2.200 GWh, koju će za sljedeću godinu trebati plaćati po približno 50 EUR/MWh iz uvoza, jednako je jak argument kao i podatak o velikoj budućoj iskoristivosti Mostarskog blata u poljoprivredne svrhe.

Kraško polje, Mostarsko blato, koje se rasprostire na 3.500 hektara, najmanje pet mjeseci godišnje je neupotrebljivo jer tunel koji odvodi vodu iz rijeke Lištice i podzemnih jezera, a koji je sagrađen još u vrijeme Drugog svjetskog rata, nedovoljnog je kapaciteta da bi spriječio plavljenje. Gradnja novoga tunela je i najzahtjevniji dio projekta i predviđaju se radovi u trajanju 3 godine. U međuvremenu bi se dovršila akumulacija koja će od 3.500 zauzeti samo 50 hektara Mostarskog blata.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.