NavMenu

Novi sistem učenja u obdaništima u Goraždu: Prevent BH omogućio NTC seminar za vaspitače

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 25.06.2012. 13:42
Komentari
Podeli

U Goraždu je održan NTC seminar za vaspitače u predškolskom obrazovanju – zaposlenike JU Obdanište Sunce i SOS Dječijeg vrtića u Goraždu. Nakon što je u martu ove godine dr. Ranko Rajović, autor NTC programa i predsjednik Komiteta svjetske Mense za darovitu djecu, u Goraždu održao predavanje za roditelje o značaju predškolskog obrazovanja i rane stimulacije djeteta, organizovan je i seminar za vaspitače koji će omogućiti uvođenje ovog izuzetnog programa u svakodnevni rad sa djecom predškolskog uzrasta u navedenim ustanovama. Jedan od organizatora seminara je Mensa Bosne i Hercegovine, čiji članovi aktivno učestvuju u realizaciji seminara.

NTC (Nikola Tesla Centar – Nutruring Talented Children) sistem učenja je specijalizovani edukativni program, baziran na saznanjima iz neurofiziologije i pedagogije, namijenjen za rad sa djecom predškolskog i školskog uzrasta. Ima za cilj da potpomogne i održi razvoj bioloških potencijala djeteta, podstičući misaonu aktivnost, razvoj intelektualnih i kreativnih sposobnosti, razvoj inteligencije i stvaralačkog mišljenja te omogućavajući da se otkrivaju darovita djeca i ubrza njihov razvoj.

"Često nesvjesno radimo pogrešne stvari i sprječavamo neke izuzetno korisne aktivnosti, čime onemogućavamo pravilan razvoj djece. Činjenica je da inteligencija ne zavisi samo od genetskog potencijala, tj. od broja nervnih ćelija, već i od broja veza među njima – a za formiranje tih veza upravo je najznačajniji period do sedme godine života. U toj stimulaciji neurona je odgovor na pitanje – hoće li dijete dosegnuti svoje biološke potencijale ili ne?", istakao je dr. Rajović.

Odžavanje seminara za vaspitače u Goraždu omogućio je Prevent BH, koji je, podsjećamo, nedavno izdvojio i značajna sredstva za sanaciju i rekonstrukciju Obdaništa Sunce u Goraždu u čijim prostorijama je i održan ovaj seminar.

"Mi u Prevent grupaciji želimo biti dobar susjed koji vodi računa o potrebama zajednice. U našim osnovnim korporativnim vrijednostima ističemo djecu kao našu budućnost a edukaciju kao jedini put naprijed – NTC sistem učenja je i sam baziran na tome te smo ga sa zadovoljstvom podržali i poklonili najmlađim Goraždanima", izjavila je Aida Hasić, PR Preventa.

Drugi dio seminara bit će održan 26. juna na kojem će između ostalog biti obrađeni primjeri iz prakse te biti pripremljen plan i program rada za narednih pola godine. Po završetku seminara, provođenje programa u svakodevnom radu sa djecom od strane vaspitača u navedenim ustanovama bit će praćeno i evaluirano od strane stručnog tima NTC programa i Odsjeka za darovite Mense BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.