NavMenu

U RS privreda u minusu 4,3 milijarde KM

Izvor: Glas Srpske Ponedjeljak, 25.06.2012. 08:44
Komentari
Podeli

Akumulirani gubici privrede RS dostigli su u prošloj godini 4,3 milijarde KM i veći su za 30,3 odsto nego u 2010. godini, pokazuju podaci Privredne komore RS.

Iskazani akumulirani gubitak do visine kapitala u 2011. godini iznosio je 3,4 milijarde maraka, dok je gubitak iznad visine kapitala bio 907 miliona KM.

"Funkcionisanje i poslovanje privrede u 2011. godini bilo je pod uticajem negativnih efekata ekonomske krize, a blagi oporavak ekonomije sa niskim stopama rasta bruto društvenog proizvoda je nedovoljan da bi se moglo reći da smo izašli iz recesije", rekao je portparol Privredne komore Vladimir Blagojević.

Dugoročne obaveze privrede povećane su lani za 1,1 milijardu maraka ili za 30,6 odsto, od čega su dugoročni krediti povećani za 26,4 odsto ili za 844 miliona KM.

Blagojević kaže da preveliki nivo zaduženosti ukazuje na to da je ugrožena dugoročna finansijska stabilnost i da privreda ne može da otplaćuje svoje dugove.

"Zbog nemogućnosti vraćanja kredita oni se reprogramiraju, prispjele kamate se dopisuju i privredi se na teret stavlja novo zaduženje. Tako dolazimo do spirale i hronične nelikvidnosti, što ima za posljedicu još veću nelikvidnost, trajnu blokadu računa, prinudnu naplatu, stečajni postupak i u najgoroj varijanti i likvidaciju mnogih firmi", naglasio je Blagojević.

On je upozorio da visoka zaduženost i zabrinjavajući nivo nelikvidnosti mogu dugoročno da ugroze bankarski sektor i javnu potrošnju, posebno penzioni i zdravstveni fond.

Vlada RS trebalo bi danas da održi tematsku sjednicu posvećenu stanju u privedi na kojoj su insistirali predstavnici Privredne komore.

"Poslovna zajednica će na ovoj sjednici insistirati na rasterećenju privrede, smanjenju javne potrošnje, te donošenju i izmjeni određenih zakonskih akata. Neki od prioriteta su donošenje novog zakona o radu, koji bi bio prilagođen tržišnim uslovima privređivanja i kojim bi se pojednostavile procedure zaključivanja i otkazivanja ugovora o radu i povećala odgovornost prema preuzetim obavezama i radnika i poslodavaca", istakao je Blagojević.

Privrednici insistiraju i na izmjeni Zakona o porezu na dohodak, odnosno vraćanju neoporezivog dijela dohotka, na izmjenama Zakona o dječijoj zaštiti, kojim bi se refundacija porodiljskog bolovanja poslodavcima vršila u bruto iznosu, kao i na donošenju zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović smatra da se stanje u privredi Srpske pogoršava iz godine u godinu.

"Privrednici su prezaduženi i taj trend se u skorije vrijeme neće popraviti. Potrebno je napraviti sistem u kojem se kratkoročne obaveze neće pretvarati u dugoročne i rasteretiti privredu", rekao je Pavlović i dodao da je neuspjela privatizacija takođe doprinijela pogoršanju stanja u privredi.

Prema podacima PKRS, neto gubitak privrede u 2011. iznosio je 648,7 miliona KM i za 88 miliona je veći u odnosu na 2010. godinu. Ukupne obaveze privrede u 2011. iznosile su 13,4 milijarde KM i povećane su za 1,9 milijardu u odnosu na 2010. godinu.

Smanjenje kapitala

Blagojević je istakao da se obrtni kapital drastično smanjio od 2008. godine i da je to jedan od uzroka tekuće nelikvidnosti.

"Neto obrtni kapital u 2011. je iznio 243,7 miliona i u odnosu na 2008, kada je iznosio 929,8 miliona, manji je za 586,1 milion KM ili 63 odsto", naglasio je Blagojević.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.