NavMenu

Zašto HŽ ukida linije kroz BiH?

Izvor: Radio Slobodna Evropa Ponedjeljak, 25.06.2012. 08:05
Komentari
Podeli

Sindikalni predstavnici željezničara iz BiH, Hrvatske, Slovenije i Srbije protive se ukidanju međunarodnih željezničkih linija koje su zatražile Željeznice Hrvatske.

Naime, na redovnim godišnjim sastancima za projektovanje međunarodnog putničkog reda vožnje za evropske željeznice u Ljubljani, Hrvatske željeznice su zatražile, zbog racionalizacije poslovanja, visokih troškova i malih prihoda, ukidanje pojedinih međunarodnih vozova, među kojima su linije iz BiH.

Predstavnici Uprave Željeznica Hrvatske zatražili su da se ukine 46 vozova, među kojima i svih pet međunarodnih vozova koji polaze iz BiH. Radi se o željezničkim putničkim linijama koje iz BiH idu preko Hrvatske za Evropsku uniju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Zamjenik predsjednika Samostalnog sindikata izvršnog osoblja podružne infrastrukture Željeznica FBiH Mehmed Bešić ističe kako ovim činom Hrvatska već zatvara granice za građane BiH.

"Ako je već BiH smogla snage da daje koridor cestovnim putem radi povezivanja na jugu, zašto ne bi predstavnici Hrvatske željeznice i Vlade i ministarstava omogućili građanima BiH da imaju izlaz ka zapadu. Štete mogu biti velike jer to što vam neko stavlja rampu ispred i uslovljava vas sa nečim, već ima mnoge konotacije, koje mogu biti i političke i ekonomske", kaže Bešić.

Uprava Željeznica Federacije BiH odmah je uputila pismo Upravi Željeznica Hrvatske. Međutim, u odgovoru im je sugerisano da se obrate preduzeću HŽ infrastruktura, izvrše rezervaciju i zakup trase za prolaz kroz Hrvatsku, te planirane vožnje obavljaju o svom trošku.

"Interesantno je da se cijene trasa iz preliminarnog cjenovnika kreću od 10 do 15 eura po voznom kilometru, a realne cijene iznose 20 posto od cijena koje su ponudile HŽ", navodi Lejla Sokolović iz Željeznica FBiH.

Iako federalno Ministarstvo prometa i komunikacija još uvijek nije dobilo zvaničnu informaciju o ukidanju putničkih željezničkih linija, ministar Enver Bijedić kaže kako će se sa susjedima sastati 26. juna sa ciljem pronalaska rješenja.

"Mi imamo dvije teme za razgovor s njima. Prva je da se vidi uopšte zabrana svih tih 46 linija putničkog saobraćaja, neke se tiču i nas naravno. A druga je tema je naš novi, niskopodni Končarov voz", navodi Bijedić.

Ministar ističe kako Hrvatske željeznice spore i saobraćaj niskopodnog elektromotornog sezonskog modernog voza na relaciji Sarajevo - Ploče, koji je nedavno pušten u promet.

"Damir Grgić, direktor putničkog prevoza u HŽ, ne dozvoljava da taj voz dolazi u Ploče. Imamo da je proizvođač tog voza hrvatska tvrtka Končar - oni znači ne dozvoljavaju vozu koji je proizveden u njihovoj zemlji da dolazi u Luku Ploče, koji bi vjerovatno svaki dan u jeku turističke sezone dovozio po stotinjak do 150 turista u Luku Ploče", kaže Bijedić.

Dopredsjednik Sindikata prometnika vlakova Hrvatske Srećo Stepić smatra kako je glavni problem to što se uprave željeznica iz zemalja regiona nisu mogle dogovoriti oko raspodjele troškova za održavanje željezničkih putničkih linija koje su povezivale države Balkana sa Evropom:

"Zbog njihove nesposobnosti da se dogovore, naše je mišljenje da ne mogu ispaštati građani niti jedne države."

Stepić ističe kako će ovakva odluka Željeznica Hrvatske najviše štetiti hrvatskom turizmu, jer se, kako kaže, država odredila kao turistička zemlje, a ovim činom onemogućava turistima da doputuju.

"Mi hoćemo svi u Evropu, ali režemo granice sa Evropom i zatvorićemo se svi u svoje granice. Vozićemo vlakove u svojim granicama, što, po nama, nije normalno", kaže Stepić.

Predstavnik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti Željeznica Republike Srpske Mladen Katanić smatra da je ovakav potez korak ka uništenju domaćih željezničkih kompanija.

"Politika je sigurno kriva. Ja ne mogu da se otmem utisku da ovdje nisu mnogi drugi, veći lobiji sa zapada koji žele da unište nas kao operatere na ovom području. Imamo slučaj sa Mađarskom i sa Slovenijom. Oni pokušavaju na neka mala vrata da uđu na naše područje, što je i dalje lagano uništavanje domicilnog operatera", tvrdi Katnić.

Voznim redom za 2012./2013. predviđa se ukidanje 46 međunarodnih vozova na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije. Na području Bosne i Hercegovine predviđeno je ukidanje pet međunarodnih vozova. Odluka bi trebala stupiti na snagu početkom decembra.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.