Izvor: SRNA | Subota, 23.06.2012.| 09:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Dodik u Sankt Peterburgu: Izgradnja gasovoda kroz more krajem godine

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik jučer je u Sankt Peterburgu sa predsjednikom Upravnog odbora "Gasproma" Aleksejem Milerom postigao dogovor o nacrtu memoranduma o garantovanim isporukama gasa za Republiku Srpsku.

Dodik je najavio da su u ovom memorandumu, koji će vjerovatno biti potpisan tokom jula, predviđene, po godinama, tačne količine isporuke gasa koje bi Srpskoj garantovao "Gasprom".

"To govori da Srpska mora preduzeti veoma brzo niz aktivnosti na tom planu, preorjentisati potrošnju u oblasti zagrijavanja gradova, a i industrija bi trebalo da se preorjentiše na korištenje gasa koji je jeftiniji nego mazut ili nafta“, rekao je Dodik Srni u telefonskoj izjavi iz Sankt Peterburga.

Predsjednik Srpske je rekao da je na sastanku sa Milerom i upravom "Gasproma" dogovoreno da "Gasprom" i gasna kompanija iz Republike Srpske formiraju zajedničku kompaniju koja bi se bavila gasnim operacijama u Srpskoj i BiH.

On je rekao da bi ovim bila postignuta dva važna cilja – da Republika Srpska ima stabilno i jeftinije energetsko snabdijevanje, i da bude ispoštovana ekološka dimenzija potrošnje energije koju gas, kao prirodni energent, osigurava.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.