Izvor: Fena | Subota, 23.06.2012.| 08:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

TK: Do 2018. sav medicinski otpad mora biti adekvatno zbrinut

Društvo za istraživanje i razvoj (DIR) Tuzla u okviru projekta NVO i medicinski otpad koji finansira EU, implementira Aktivnost 8 "Zbrinjavanja medicinskog otpada u odabranim zdravstvenim institucijama TK".

U UKC-u Tuzla danas je održana radionica za predstavnike zdravstvenih institucija i NVO.

Jedan od moderatora radionice bio je Amer Čustović, vršilac dužnosti direktora Sektora za higijensko epidemiološki nadzor UKC-a Tuzla.

"Unutar Sektora imamo službu koja se bavi ciljano sa otpadom na čijem čelu je ljekar specijalista higijene zdravstvene ekologije, sanitarni tehničari i svo drugo osoblje koje u svom svakodnevnom radu radi na zbrinjavanju i prikupljanju medicinskog otpada", kazao je za Tuzlanski info portal (TIP) Čustović.

Direktorica Regionalnog centra za upravljanje čvrstim otpadom Lejla Ibrahimović koja je na radionici bila u ulozi predstavnika NVO Partnerstvo za zdrav život je učesnike upoznala sa Strategijom upravljanja medicinskim otpadom.

Zadatak je da se naprave svi operativni ciljevi koji su u Strategiji zaštite okoliša Federacije BiH 2008. - 2018. Oni se prvenstveno odnose na upravljanje medicinskim otpadom i otpadom iz veterinarskih ustanova.

"To znači da Strategija predviđa da se za šest godina sav medicinski otpad mora adekvatno zbrinuti", kazala je Ibrahimović i dodala da je taj cilj moguć ako se krene odmah.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.