NavMenu

Španiji potrebne 62 milijarde eura

Izvor: eKapija Petak, 22.06.2012. 13:50
Komentari
Podeli

Španskim bankama trebat će između 51 i 62 milijarde eura dodatnog kapitala kako bi prebrodile oštar pad ekonomije, što je manje od 100 milijardi eura koliko je Španiji ponudila eurozona, pokazali su izvještaji neovisnih revizora.

Kako bi se utvrdilo kolika je međunarodna pomoć potrebna za dokapitalizaciju gubicima pogođenih banaka, španska vlada koristit će se izvještajim konsultantskih firmi Roland Berger i Oliver Wyman.

Španija je poručila da će pomoć službeno zatražiti u idućih nekoliko dana, no detalji o tome kolike su potrebe svake pojedine banke neće biti poznati do septembra.

Zbog slabosti ekonomije i velikih gubitaka banaka, Španija je već mjesecima u središtu dugotrajne dužničke krize u eurozoni, zbog čega se prinosi na njezine obveznice kreću na rekordnim razinama otkada je uveden euro.

Kako se razina prinosa na obveznice iznad 7 posto smatra dugoročno neodrživim troškom finansiranja, a s tim su prinosima Grčka, Portugal i Irska svojedobno zatražile međunarodnu pomoć, eurozona je nedavno Španiji ponudila pomoć od 100 milijardi eura.

Izvor: ceppei.ba

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.