NavMenu

Tržište ljekovitog i aromatičnog bilja u ekspanziji: Šansa za zaradu u zelenim poslovima sve veća

Izvor: eKapija Četvrtak, 21.06.2012. 15:45
Komentari
Podeli

BiH ima veliki potencijal u razvoju obnovljivih izvora energije, a samim tim i otvaranja novih radnih mjesta u ovom sektoru. Ipak, pored ove oblasti, jedna od onih koji imaju ogromnu perspektivu otvaranja zelenih poslova je poljoprivreda, prije svega sektor uzgoja aromatičnog i ljekovitog bilja.

"Uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja je u velikoj je ekspanziji. Strahovita je potražnja za tim proizvodima iz inozemstva i to je trenutno jedan od rijetkih sektora gdje BiH ima značajan suficit", kaže nam Marko Martić, izvršni direktor Udruženja GEA - Centar za istraživanja i studije, koje je radilo studiju o očuvanju biodiverziteta u Bosni i Hercegovini kroz otvaranje zelenih radnih mjesta u sektorima poljoprivrede i šumarstva.

Studija je pokazala da je to jedno od najbrže rastućih tržišta u BiH. To potvrđuju i podaci Vanjskotrgovinske komore BiH. Naime, u 2011. godini iz BiH je izvezeno ljekovitog i aromatičnog bilja u vrijednosti od oko 22 milijuna KM, a uvezeno oko 10, 2 milijuna KM što je suficit od nekih 12 milijuna KM.

U 2010. godini to je bilo još izrazitije. Suficit je iznosio više od 16,5 milijuna KM što je čak za 68% više nego 2009. godine. Zanimljivo je da je u porastu i broj kompanija koje se bave uzgojem ljekovitog i aromatičnog bilja.

Prednost uzgoja ovog bilja je, navodi Martić, to što u odnosu na tradicionalne kulture na hekatar zasada recimo peršina imate za deset puta veće prinose i prihode te siguran otkup.

Martić navodi da je cilj analize bio prepoznati zanimanja koja su niskovalificirana i koja se mogu zaposliti kroz sektore poljoprivrede i šumarstva. Osim skupljanja i uzgoja ljekovitog bilja kao sektori u kojima postoji velika mogućnost zapošljavanja niskokvalificirane radne snage identificirani su organska poljoprivreda, pčelarstvo, sakupljanje i uzgoj gljiva, kompostiranje, proizvodnja biomase iz animalnog i poljoprivrednog otpada.

Ova analiza, navode, ima za cilj pokretanje sveobuhvatne diskusije na temu iskorištavanja potencijala koje nude sektori poljoprivrede i šumarstva u povećanju domaćeg zapošljavanja. Ističu da stvaranje povoljnih uslova za zelene poslove zahtijeva uključivanje svih struktura društva, ne samo privrednih, već i lokalnih zajednica, civilnog sektora, poslodavaca.

D.Kozina

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.