NavMenu

Sportski aerodrom u Livnu: Za mjesec dana raspisivanje tendera za izgradnju

Izvor: eKapija Četvrtak, 21.06.2012. 11:03
Komentari
Podeli

Ministarstvo gospodarstva Hercegbosanske županije (HBŽ) za mjesec dana planira raspisati javni poziv za izgradnju hangara za sportski aerodrom u blizini Livna.

Radi se o prekograničnom projektu A3 –NET koji podrazumijeva jačanje i umrežavanje malih aerodroma u jadranskom području sa aspekta sportskih aktivnosti i turizma, a za kojeg su sredstva osigurana iz IPA Jadranskog prekograničnog programa suradnje.

Ivana Šimić, pomoćnica ministra gospodarstva HBŽ za poduzetništvo, kaže da su završili parcelizaciju zemljišta, dobili građevinsku i lokacijsku dozvolu, i da trenutno rade na pripremi tendera koji bi trebali biti raspisani za mjesec dana.

"Radimo na pripremi dva - tri tendera. Oni se osim na izgradnju hangara, odnose i na izradu studije kojom bi se definirao najbolji pravac razvoja ovog aerodroma, a treći će najvjerojatnije biti tender za izradu projektne dokumentacije za asfaltiranje pristupnog puta, izgradnju vodovoda i sl.", kaže Šimić za eKapiju.

Iako je ranije najavljivano da bi konkretni radovi trebali početi ovog proljeća to se nije dogodilo. Proces su usporili problemi oko formiranje Vlade HBŽ-a i odluka o privremenom financiranju kojom je određeno da se mogu plaćati samo tekući troškovi, a ne kapitalne investicije.

"Skupština je donijela iznimku za projekte koji su dobili donacije tako da se mogu trošiti sredstva do uplaćenog avansa. Tako da sada imamo jednu situaciju da ćemo provoditi tendere, a ne znamo hoćemo li ih moći platiti. Ipak, nadam se da će se za sve ovo naći neko kompromisno rješenje", navodi naša sugovornica.

Inače, u projekt A3-NET ovim navedenog u Livnu uključeno je još četiri aerodroma iz susjednih zemalja koji se nalaze u Beogradu, Bovecu, Nikšiću i na Rabu. Vrijednost cjelokupnog projekta je oko 4,4 milijuna eura, a na strani Ministarstva gospodarstva HBŽ-a je 196.100 eura.

Šimić otkriva da su sa partnerima aplicirali i na drugi poziv iz komponente IPA Jadranska suradnja. "Na našoj strani je tu vrijednost projekta 710 000 eura od čega bi čak 500 tisuća eura išlo u izgradnju infrastrukture. Projekt je prošao administrativnu fazu. Naši glavni konkurenti nisu prošli , tako da postoje dobre indicije, ali dok ne bude konačna odluka o tome je rano govoriti", navodi Šimić. Ovaj projekt bi podrazumijevao asfaltiranje piste, postavljanje zaštitne ograde u dužini u četiri kilometra, izgradnja parkirališta i sl.

Danijela Kozina

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.