Izvor: eKapija | Srijeda, 20.06.2012.| 14:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Haris Burina, glumac - Andrićev Ćorkan kruna karijere

(Foto: b)

Glumac Haris Burina rođen je 1963. godine u Zenici, gdje se i počeo baviti glumom kao član Dječije scene tadašnjeg Narodnog pozorišta Zenica.

Završio je Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu - Odsjek Gluma, u klasi profesora Emira Kusturice, kao student druge generacije sarajevske Akademije. Još u toku studija, igrao je u kultnim predstavama Audicija i Tetovirano pozorište, te, na taj način, dao značajan doprinos stvaranju sarajevske Otvorene scene Obala.

Godine 1993. teatarsku karijeru nastavlja u Francuskoj, u kojoj ostaje nekoliko godina. U Toulouseu (Tuluz, Francuska) osniva pozorište Theatre la Fenetre u okviru kojeg je nastao je njegov autorski projekat - predstava Ptice Sarajeva, koja je premijerno izvedena 2001. godine. Predstava je, nakon toga, doživjela oko stotinu repriznih izvođenja i učestvovala na nekoliko značajnih evropskih teatarskih festivala. Svakako, najznačajnije je učešće na Internacionalnom Edinburgh Festival Fringe u Edinburghu (Velika Britanija) na kojem je nagrađena Prvom nagradom Festivala. Predstava Ptice Sarajeva je u martu 2006. godine, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, doživjela obnovu u rangu premijere.

U BNP-u Zenica ostvario je slijedeće uloge: Novi siroti mali hrčki, Umišljeni bolesnik, Kralju ipak ne sviđa se gluma, Epitaf D. Delbianco.

Njegov najznačajniji teatarski projekat je monodrama "Ćorkan", koju je uradio prema motivima pripovijetke Ive Andrića "Ćorkan i Švabica".

Osim u teatru, ostvario je i veliki broj značajnih uloga igrajući na filmu i u TV-serijama. Između ostalih, izdvajaju se uloge na slijedećim filmovima: Nebo iznad krajolika, Nafaka, Dobro uštimani mrtvaci, Prva plata, Go West, Bulevar revolucije, Operacija Cartier, Kuduz, Poltron, Klopka, Otac na službenom putu, kao i uloge u TV-serijama: Tata i zetovi, Crna hronika, Sa 204-272 i Veliki talenat.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.