Izvor: eKapija | Srijeda, 20.06.2012.| 12:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Bosna i Hercegovina uključena u internet turistički vodič National Geographic-a

(Foto: b)

Geo Tourism Map Guide je program razvijen pod okriljem National Geographic Society, koji razvija web prezentaciju i promociju turističkih destinacija po modelu turističke karte, te tako potencijalnim posjetiocima nudi mogućnosti jednostavnog načina prikupljanja relevantnih informacija o određenoj destinaciji – od atrakcija, preko aktivnosti i smještaja do posebnih lokalnih "bisera" koje vrijedi upoznati.

Western Balkans Geo Tourism Map Guide (Geo Turistički vodič za Zapadni Balkan) je regionalna inicijativa koja u ovom trenutku okuplja 6 zemalja: Albaniju, BiH, Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju i Srbiju, gdje se pod zajedničkim ulaznim portalom Western Balkans razvija zasebna mapa-vodič za svaku od 6 zemalja.

Na ovaj način se omogućuje potencijalnim posjetiocima iz čitavog svijeta, posebno dalekih destinacija, da na pristupačan i jednostavan način sagledaju kompletan region na jednom mjestu i svoju posjetu planiraju prema vlastitim afinitetima i interesima.

Cijeli projekt je pod okriljem National Geographic Society, što regionu daje posebnu tržišnu prepoznatljivost i kredibilitet, a istovremeno na operativnom nivou osigurava određen nivo kontrole kvaliteta jer informacije objavljene na portalu moraju zadovoljiti prethodno propisane kriterije održivog turizma.

Western Balkans Geo Tourism Map Guide aktivan je od juna ove godine, a promocije se održavaju u Washingtonu (SAD) u periodu 17.-22.06.2012. sa izložbom (na otvorenom, Farragut Square, Washington DC) – organizovana kao serija fotografija iz regiona uz određene druge promotivne i prezentacijske programe.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.