NavMenu

EFT i Kineska banka dogovorili kredit: Za izgradnju TE Stanari 350 miliona eura

Izvor: Fena Srijeda, 20.06.2012. 12:09
Komentari
Podeli

Predstavnici Vlade Republike Srpske, Kineske razvojne banke (CDB) i energetske kompanije EFT Group potpisali su danas u Banjoj Luci ugovor o kreditiranju projekta izgradnje termoelektrane (TE) Stanari.

CDB će EFT-u osigurati struktuirani kredit od 350 miliona eura za izgradnju TE Stanari, koju će po sistemu “ključ u ruke” isporučiti kompanija “Dongfang Electric Corporation” iz Kine.

Ukupna vrijednost projekta je 550 miliona eura, a osim izgradnje elektrane novac će biti uložen u povećanje kapaciteta rudnika Stanari.

Pregovori o kreditu za izgradnju TE Stanari su trajali dvije godine, a u njima je učestvovalo više od 100 eksperata iz oblasti finansija, građevine i energetike, kao i 30 eksternih advokata iz vodećih svjetskih kancelarija. Ugovor o kreditu CDB sačinjava 27 dokumenata napisanih na više od 1.000 stranica, a samo troškovi zatvaranja finansijske konstrukcije su više od dva miliona eura.

Nakon potpisivanja ugovora rečeno je da će TE Stanari biti najmoderniji energetski objekt izgrađen u Bosni i Hercegovini do danas.

S 300 megavata instalirane snage godišnje će proizvoditi 2.000 gigavat-sati električne energije u baznom režimu rada, u skladu s direktivama Evropske unije o zaštiti životne sredine.

Izgradnja ovog objekta trajat će 45 mjeseci, a puštanje u rad buduće termoelektrane je planirano za početak 2016. godine.

U fazi izgradnje na gradilištu TE Stanari bit će angažirana mnogobrojna domaća poreduzeća, koja se prije svega bave građevinskim i montažnim radovima, kao i mašinskim poslovima, istaknuo je premijer RS-a Aleksandar Džombić.

Oko 90 posto građevinskih radova obavit će, kazao je, domaća preduzeća, a oko 300 kineskih stručnjaka raznih profila će nadgledati gradilište na kojem će biti zaposleno do 1.200 ljudi.

Po završetku izgradnje TE Stanari stalni posao će naći 250 ljudi, dok će se u rudniku broj zaposlenih povećati na 600.

O značaju ovog projekta za RS govorio je na zajedničkoj pres-konferenciji entitetski predsjednik Milorad Dodik.

EFT Group je vodeći strani investitor u energetski sektor Bosne i Hercegovine. Od preuzimanja rudnika Stanari u maju 2005. godine EFT je do danas uložio 63 miliona eura u njegovu rehabilitaciju i razvoj.

U rudniku je zaposleno 453 rudara, a od 2007. u Stanarima se svake godine obaraju rekordi u proizvodnji i plasmanu uglja, istakao je predstavnik ove kompanije Vuk Hamović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.